Mobil med arbetsförmedlingens app på skärmen.Antalet arbetslösa fortsätter att minska, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Foto: Postmodern Studio/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten i Sverige fortsätter att sjunka. I slutet av mars var ungefär 355 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är en nedgång på 86 000 personer jämfört med motsvarande månad 2021. På ett år har arbetslösheten minskat från 8,4 till 7,0 procent, och det är den lägsta siffran sedan hösten 2019. Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att gå ner, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Antalet inskrivna som arbetslösa låg på 355 000 i slutet av mars, vilket är 86 000 färre än under samma månad 2021. På ett år har arbetslöshetssiffran minskat från 8,4 till 7,0 procent, och en så låg siffra har inte noterats sedan september 2019.

Efterfrågan på arbetskraft är samtidigt fortsatt stor i landet.

Antalet långtidsarbetslösa minskar

Enligt Arbetsförmedlingen kan man även se att antalet långtidsarbetslösa minskar. I mars var det cirka 174 000 personer som hade varit arbetslösa i 12 månader eller mer, vilket är 9 000 färre än under samma period förra året.

Men man har däremot sett att antalet personer som varit arbetslösa i två år eller längre nu har gått upp till 99 000, vilket innebär en ökning på hela 6 000 personer.

Oklart hur arbetsmarknaden kommer påverkas av kriget

Som vi skrivit tidigare är det fortfarande svårt att veta hur kriget i Ukraina kommer påverka arbetsmarknaden i Sverige. Det beror helt enkelt på utvecklingen. Men precis som Anders Ljungberg, tf analyschef på Arbetsförmedlingen, påpekar så är arbetsmarknaden i Sverige stark där antalet lediga tjänster i Platsbanken just nu är uppe på rekordnivåer.

Jobbar med analys och planering

Enligt Arbetsförmedlingen är det i dagsläget relativt få ukrainare som är inskrivna som arbetssökande. Men de följer utvecklingen och jobbar med förberedelser för vad som kan ske framöver och vilket slags stöd man skulle kunna erbjuda personer som kommer hit från Ukraina.

Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, menar dock att det allra bästa så klart skulle vara att de får jobb direkt.