Att få arbetslösa använder alla ersättningsdagar pekar på att a-kassan fungerar bra som en omställningsförsäkring. Foto: vetkit/Shutterstock.com
A-kassaBara åtta procent av dem som fick a-kassa förra året använde alla sina ersättningsdagar. Det är en positiv siffra, eftersom det tyder på att de flesta får nytt jobb innan a-kassedagarna är slut. Däremot finns en risk att medlemskapet i a-kassan sjunker om ersättningens nedtrappning ökar till nästa år, skriver Kollega.
Totalt 231 773 personer fick ersättning från a-kassan under 2018, sett till alla branscher på arbetsmarknaden. Av dessa var det 19 000 som fick slut på ersättningsdagar, det vill säga att de använt 300 dagar. Det motsvarar ungefär åtta procent av alla a-kassans ersättningstagare, skriver Byggnadsarbetaren.
Något fler använde alla a-kassedagar än förra året
Denna siffra är en stigning från 2017. Det är första gången på många år som andelen arbetslösa som gör slut på sina ersättningsdagar har ökat, då den i stället har sjunkit.
Men förra årets nivå ligger ändå lågt jämfört med finanskrisen som rådde för ett tiotal år sedan. Till exempel 2009 var det hela 33 541 personer som använde upp alla sina ersättningsdagar.
Expert: Statistiken visar på a-kassans effektivitet
Det statistiken visar är mycket positiva resultat enligt Tomas Eriksson, som är arbetslöshetsexpert på Sveriges a-kassor.
– Siffrorna visar att a-kassan är en effektiv omställningsförsäkring för de allra flesta, precis som det är tänkt.
När Byggnadsarbetaren tittar närmare på siffrorna för byggnadsarbetare får de också positiva besked. Andreas Pettersson på Byggnads a-kassa uppskattar att omkring 800 arbetslösa byggnadsarbetare blev utförsäkrade, det vill säga fick slut på ersättningsdagar. Det totala antalet arbetslösa i branschen var 8 022 personer.
Utredningsförslag kan leda till färre medlemmar
Under nästa år kommer en statlig utredning att presentera ett förslag om att a-kassan ska trappas ner snabbare. Det kommer inte att leda till att fler arbetslösa får jobb, enligt Tomas Eriksson på Sveriges a-kassor. Tvärtom tror han snarare att det kan göra att färre lockas att gå med i a-kassan.
– Det vore olyckligt eftersom ett medlemskap i a-kassan är viktigare än någonsin när vi ser tecken på att arbetslösheten stiger igen, säger Tomas Eriksson till Kollega.