Glad kvinna sitter och sträcker på sig i en soffa med en laptop i knät.Ett förslag om fyra dagars arbetsvecka har klubbats igenom i Belgien. Premiärministern hoppas att det ska bidra till en mer dynamisk ekonomi i landet. Foto: alphaspirit.it/Shutterstock.com

Politik

Belgiens regering har antagit en reform som innebär mer flexibilitet i arbetslivet. Till exempel ska man kunna välja att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem. Arbetsdagarna blir dock i så fall längre, skriver tidningen Ingenjören.

Reformen röstades igenom i mitten av februari i år. Beslutet var enhälligt; alla sju regeringspartier röstade ja för förslaget.

Förutom att kunna jobba färre dagar i veckan ska man också kunna jobba mer en vecka och mindre en annan. Tanken är bland annat att det ska bli lättare för föräldrar som har barn varannan vecka.

Ingen lagstadgad rättighet

Reformen kommer inte att skrivas in i lagen. Därför kan arbetsgivaren neka en anställd att jobba fyra dagars-veckor. Men då måste arbetsgivaren motivera det skriftligen

Den nya reformen innebär också att företag med mindre än 20 anställda inte ska kontakta sina medarbetare utanför arbetstid.

Reformen ska bidra till mer dynamisk arbetsmarknad

Belgiens premiärminister, Alexander De Croo, har enligt en artikel i The Guardian sagt att han vill skapa en mer dynamisk och produktiv ekonomi.

– Om du jämför vårt land med andra ser man att vi är mycket mindre dynamiska. Efter två tuffa år har arbetsmarknaden förändrats. Med den här uppgörelsen vill vi sätta standarden för en god ekonomi.

De Croo vill uppmuntra mer människor att jobba. I nuläget är det endast 71,4 procent av 20–64-åringar som har ett jobb i Belgien. Det är 10 procent lägre än i Nederländerna och Tyskland.

Kortare arbetsvecka diskuteras i flera andra länder

Även i andra länder diskuterar man en kortare arbetsvecka. I Spanien ska man prova på modellen i år. Och nästa år är det dags för Skottland testa.

På Island provade man fyra dagars arbetsvecka 2015–2019. Där har man fortsatt med det, och i dag jobbar hela 85 procent av Islands befolkning endast fyra dagar i veckan.