Skylt med öppettider och arbetsförmedlingen logga på glasdörr.Stigande arbetslöshet och ett högre antal varsel tyder på en svagare arbetsmarknad framöver. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Prognosen har varit att arbetslösheten kommer stiga under den andra halvan av 2023 som en effekt av lågkonjunkturen, och nu har man sett allt fler tecken på att prognosen stämmer. Varslen har ökat och det har även arbetslösheten jämfört med föregående månader, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det rapporterar SvD Näringsliv/TT.

Under flera månader har man sett en stadig minskning av arbetslösheten och en stark arbetsmarknad överlag, trots det rådande ekonomiska läget. Men nu börjar tecknen på en motsatt trend bli allt tydligare.

Enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Emil Persson ser man att antalet varsel är relativt högt, och att det är färre jobbannonser i platsbanken. Arbetsförmedlingens månadsstatistik visar även att arbetslösheten ökar jämfört med föregående månader.

Fortfarande inga alarmerande siffror

Statistiken visar också att det nu är fler som skriver in sig som arbetslösa än som skriver ut sig för att de har fått ett nytt jobb. 

Emil Persson konstaterar att det är flera saker som tyder på en svagare arbetsmarknad, men tillägger att det än så länge inte rör sig om några alarmerande siffror. Ökningen är fortfarande relativt mild, och inte alls uppe på de nivåer vi bland annat kunde se under pandemin och finanskrisen.

Högsta antalet varsel sedan 2012

Under september varslades totalt 6 500 personer om uppsägning, vilket är den högsta siffran sedan 2012. Det kan jämföras med samma månad förra året då endast 1 900 personer varslades om uppsägning. 

Byggbranschen och industrin är värst drabbade av varsel. Enligt Emil Persson har detta att göra med att de är konjunkturkänsliga branscher.

Arbetslösheten högst i Skåne och Södermanland

I slutet av september låg arbetslösheten på 6,4 procent, men det varierar mellan olika delar av landet. Skåne och Södermanland står för de högsta siffrorna och norra Norrland för de lägsta. Västerbottens län har med sina 3,7 procent lägst arbetslöshet i landet.