Under året betalade a-kassorna ut sammanlagt 14,3 miljarder kronor i ersättning, vilket är mer än på flera år. Foto: bildfokus.se/Shutterstock.com
A-kassaUnder 2019 betalade a-kassorna ut 1,5 miljarder kronor mer än tidigare år. Trenden är genomgående för så gott som alla branscher, och kan därför ses som ett tecken på kommande lågkonjunktur, skriver Arbetet. Experten på Sveriges a-kassor vill se politiska åtgärder som gör att fler omfattas av a-kassan.
Sveriges a-kassor har sammanställt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Resultatet visar att utbetalningarna från a-kassan ökade med 1,5 miljarder kronor under 2019.
Enligt Sveriges a-kassors arbetslöshetsexpert Tomas Eriksson är det här ett trendbrott som tyder på en svagare konjunktur.
Utbetalningarna ökar i de flesta branscher
Den totala summan som a-kassorna betalade ut under året var 14,3 miljarder kronor. Under de fyra föregående åren har den siffran i stället legat mellan 12 och 13 miljarder.
Även när man tittar på siffror för specifika a-kassor syns en ökning. Kommunalarbetaren skriver att Kommunals a-kassa, som är en av de a-kassor som betalar ut mest ersättning, har 2 000 fler ersättningstagare i år än förra året.
ST:s a-kassa har den femte största ökningen av a-kassor i Sverige. De betalade nämligen ut 26 miljoner kronor mer än 2018, vilket motsvarar en ökning med 17,5 procent, enligt Publikt.
Fler behöver omfattas av a-kassan
Några orsaker till ökningen kan vara den ändrade deltidsregeln för a-kassa, och att färre får aktivitetsstöd och därför får a-kassa i stället. Arbetsförmedlingens neddragningar har också bidragit till fler arbetslösa.
Men eftersom utbetalningen har ökat hos så gott som alla a-kassor är en kommande lågkonjunktur den troligaste orsaken, som drabbar flera olika branscher.
– Det är angeläget att politikerna verkligen genomför reformer som bland annat innebär att fler får tillgång till tryggheten som a-kassan innebär, säger Tomas Eriksson på Sveriges a-kassor.
Just nu pågår en statlig utredning om hur a-kassan ska kunna omfatta fler med otrygga anställningar. En presentation av denna utredning kommer att presenteras under våren.