arbetslöshetsexpert Tomas Eriksson, Sveriges a-kasor, och svenska pengasedlarTomas Eriksson, arbetslöshetsexpert på Sveriges a-kassor, menar att det är extra viktigt att vara medlem i a-kassan vid en lågkonjunktur. Foto: Michael Steinberg/Sveriges a-kassor och bildfokus.se/Shutterstock.com

A-kassa

Utbetalningar från svenska a-kassor ökar, samtidigt som många inte får ut full ersättning när de förlorar sitt arbete, skriver Civilekonomen. Sveriges a-kassor uppmanar personer inom alla yrkesgrupper att säkra sin arbetslöshetsersättning inför en kommande lågkonjunktur.

Vi har tidigare berättat om att a-kassans utbetalningar ökade under 2019, med närapå 12 procent. Allt som allt var det 14,3 miljarder kronor som betalades ut, enligt statistik från Inspektionen från arbetslöshetsförsäkringen.

Få får ut full ersättning från a-kassan

Det här är ett trendbrott från hur det såg ut i somras, enligt Sveriges a-kassor. Då visade statistiken att mindre än en tredjedel av dem som tidigare hade arbetat heltid fick ut full a-kasseersättning. 

Övriga ersättningstagare slår i stället i taket för den ersättning som a-kassan högst kan betala ut. I det fallet behöver de ha tecknat en inkomstförsäkring för att kunna få ut full ersättning utifrån sin tidigare månadslön.

Även chefer kan riskera jobbet

Utbetalningarna har också ökat hos yrkesgrupper som tjänar mer. Ett exempel är Ledarnas a-kassa, där ökningen 2019 var 11 procent, från 189 miljoner kronor till 210 miljoner under året.

Anna-Greta Gårding är chef för Ledarnas a-kassa. Hon varnar för att konjunkturen håller på att vända och bli svagare. Det innebär en risk för många att förlora sitt jobb, även ledare med god kompetens och uppskattning på arbetsplatsen, menar hon.

Viktigt med medlemskap i a-kassan inför lågkonjunktur

Även arbetslöshetsexperten på Sveriges a-kassor, Tomas Eriksson, menar att dessa ökande utbetalningar tyder på att konjunkturen håller på att försvagas. Därför påpekar han att det just nu är extra viktigt att vara med i en a-kassa för att gardera sig inför eventuell arbetslöshet.

– Det gäller både för de som är etablerade på arbetsmarknaden och för de med mer otrygga anställningar, säger Tomas Eriksson till Civilekonomen.