Skillnaden mellan a-kassa och inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan. Den finns till för dig som tjänar mer än a-kassans tak, så att även du ska kunna få ut 80 procent  av din tidigare inkomst. Dock kan du inte ha en inkomstförsäkring utan att vara medlem i en a-kassa. Därför är inkomstförsäkringen bara ett komplement till a-kassan.

A-kassan täcker bara en viss inkomst

Ersättningen baseras på lönen, men det finns ett tak för hur mycket ersättning du kan få. Ersättningsnivåerna från a-kassan är 80 procent av din tidigare lön de första 100 dagarna, och 70 procent därefter. Det högsta beloppet för ersättning från a-kassan är 910 kronor före skatt de 100 första dagarna och därefter 760 kronor före skatt de resterande dagarna.

Tips! Din inkomst avgör om a-kassan täcker hela din lön eller om du även behöver en inkomstförsäkring.

Inkomstförsäkringen är alltså ett komplement till a-kassan för dig som tjänar mer än 25 025 kronor i månaden före skatt. Både a-kassan och inkomstförsäkringen är frivillig, men du måste vara medlem i en a-kassa för att kunna skaffa en inkomstförsäkring.

Teckna inkomstförsäkring genom a-kassan

Vill du skaffa en kompletterande inkomstförsäkring kan du hålla utkik efter en sådan redan när du går med i en a-kassa. Många a-kassor erbjuder nämligen inkomstförsäkring mot en extra månadsavgift.

Inkomster som täcks av a-kassan

  • Dag 1–109: Upp till 25 025 kr/mån
  • Dag 101–200: Upp till 20 900 kr/mån
  • Dag 201–300: Upp till 23 886 kr/mån

Om din inkomst är högre än de inkomster som anges ovan behöver du en inkomstförsäkring för att kunna få ersättning på upp till 80 eller 70 procent av din lön efter skatt.

Inkomstförsäkringen är beroende av a-kassan

De beslut som tas gällande din rätt till a-kassa är även de som tas angående din inkomstförsäkring. Du kan alltså bara få ersättning från din inkomstförsäkring om du har rätt till a-kassa.

Med det som utgångspunkt kan du få svar på de flesta av dina frågor om inkomstförsäkring genom att läsa vanliga frågor om a-kassa.

Bli medlem i en a-kassa idag

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se