Kan jag få a-kassa om jag arbetar deltid?

Ja, du får a-kassa om du arbetar deltid eller halvtid, men det finns vissa regler som ska tillämpas. Arbetar du deltid eller halvtid och har en månadslön eller är timanställd kan du få ersättning i upp till 60 veckor i kombination med arbete. Det gäller oavsett vilken anställningsform du har.

60-veckorsregeln ersätter 75-dagarsregeln

Normalt kan du som arbetslös få ersättning från a-kassan i upp till 300 ersättningsdagar. Har du ett barn under 18 år får du 150 dagar till, alltså 450 dagar totalt. Om du arbetar deltid räknas i stället veckor. Det innebär att du kan få deltidsersättning i 60 veckor under en total ersättningsperiod på 300 eller 450 ersättningsdagar.

Tänk på! En vecka består av 5 ersättningsdagar, och du kan kombinera deltidsarbete och ersättning från a-kassan i 60 veckor.

Tidigare fanns det en regel som kallades 75-dagarsregeln. Den regeln ersattes den 15 maj 2017 med den nya så kallade 60-veckorsprincipen.

60-veckorsregeln i kombination med arbete

60-veckorsregeln innebär att du bara kan få ersättning i 60 veckor i kombination med arbete. Det innebär att de veckor där du kombinerar arbete och ersättning från a-kassan max får uppgå till 60 veckor. Det gäller även om du har dagar kvar till den ersättningslängd som gäller för heltid, det vill säga 300/450 ersättningsdagar.

Exempel: Du arbetar 1 dag i veckan och får a-kassa de resterande 4 dagarna. Det innebär att du får deltidsersättning och kan få det i 60 veckor. Trots att du bara jobbar en dag varje vecka räknas detta från dina deltidsveckor.

Deltidsdagarna och din totala ersättningsperiod löper parallellt. Är du helt arbetslös en vecka räknas det enbart av dina 300 ersättningsdagar, men om du är arbetslös och arbetar deltid/halvtid räknas detta som en deltidsvecka, oavsett hur många dagar på en vecka du arbetar.

Du har två alternativ när veckorna är slut

Om de 60 veckorna tar slut har du två alternativ:

  • Fortsätta arbeta deltid utan någon ersättning från a-kassan.
  • Sluta med ditt deltidsarbete för att söka ett heltidsarbete och under tiden vara helt arbetslös.

Om du skulle sluta på ditt arbete blir du inte avstängd från a-kassan (som normalt vid egen uppsägning). Det förutsätter dock att din inkomst från deltidsarbetet är lägre än ersättningen från a-kassan.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

54 kommentarer

Rachele Toscano skriver:

Hej! Jag jobba deltid 50% .Jag vill veta om jag kan få 50 % från akassan?Jag jobba ca 20 timmar i vecka

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Rachele,

Ja, så länge du är medlem i en a-kassa och uppfyller övriga krav kan du få ersättning från a-kassan i upp till 60 veckor. För att uppfylla kraven behöver du bland annat vara inskriven på Arbetsförmedlingen och söka arbete för de 50 % som du inte arbetar.

Sawsan skriver:

Hej, jag är arbetslös från juni månad och fick jobb 50% från augusti till december !
Akassa har svarat mig att jag ska ha ersättning men de svara inte om de ska ersätta mig även med 50% för de månader som jag ska jobba 50 %?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Sawsan,

Som du säkert läst dig till här på sidan kan du få ersättning i upp till 60 veckor i kombination med arbete. Jag skulle råda dig att kontakta den a-kassa du är medlem i och dubbelkolla så att ersättningen blir rätt om du är osäker på beskedet du fått. Lycka till!

Renata skriver:

Hej. Jag har tillvidareanställning som va 72% fram till 19/8
Från 20190819 har jag 79 %
Undrar om jac kan stämla upp till 100 % ?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Renata,

Nej, du kan bara få ersättning för den arbetstid du har förlorat. Har du inte arbetat 100 procent tidigare kan du därför inte stämpla upp till heltid med a-kassa.

Irma skriver:

Hej Jag jobbar som timanställd och får betalt nästa månad dvs att om jag jobbar denna månad får jag ingen inkomst. Har a kassa rätt att dra mina pengar denna månad då? Då får jag en liten summa pengar som inte är tillräckligt för överlevning

admin skriver:

Hej Irma,

Vad jag känner till påverkas inte a-kassans utbetalning av när du får din lön, utan utgår bara från när du skickar in din tidrapport. Du kan läsa mer om detta på vår sida När får man pengar från a-kassan?

Hoppas att det var svar på din fråga!

Susanne skriver:

Hej.
Jag har sjukersättning 75% ( “sjukpension” ) pga ryggskada och arbetar därför 25% alltså 10 timmar/vecka.
Tjänsten jag har är bara på 25%. Ev kommer jag att bli uppsagd och undrar då ifall jag har rätt till A-kassa de 10 timmar/vecka som jag inte har sjukpension på??

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Susanne,

För att få a-kassa måste du söka arbete för minst 17 timmar per vecka. Det innebär alltså att du inte kan få a-kassa för 10 timmar i veckan om du får sjukersättning på 75 %.

Johanna skriver:

Kan jag komma överens med min arbetsgivare att jobba endast varannan vecka på rullande schema och alltså ta ut 2 veckors full ersättning från A-kassan per månad? Jag är timanställd.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Johanna,

Ja, det ska gå att lägga upp arbetet så att du arbetar varannan vecka och får ersättning från a-kassan för den övriga tiden. Så länge du uppfyller kraven för att få a-kassa beräknas din a-kassa då enligt reglerna för deltidsersättning.

Anna skriver:

Hej!

Hur många timmar i veckan kan man arbeta som max som timanställd för att få a kassa? Om jag jobbar 30 timmar i veckan kan kan jag få a kassa för 10 timmar i veckan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Anna,

Hur många timmar du får ersättning för beror på hur mycket du arbetade tidigare. Du kan nämligen bara få ersättning om du har förlorat arbetstid. Till exempel, om du tidigare arbetade 40 timmar i veckan och sedan gått ner till 30 timmar kan du få ersättning för de 10 timmar som du har gått miste om.

Precis som vid deltidsarbete kan du bara få a-kassa i kombination med arbete i upp till 60 veckor.

Mary Larsson skriver:

Hej, jag är timmanställd på kommunen och med i Kommunals akassa, de betalar inte ut någon ersättning om jag arbetar mer än 16 timmar per vecka !! Alltså max 2 arbetsdagar annars ingen akasse ersättning, konstiga regler.

Evelina skriver:

Hej Mary,

Exakt vad a-kassans bedömning grundar sig på kan jag inte säga i ditt fall. Men en regel är att a-kassan bara ersätter förlorad arbetstid. Det innebär alltså att om din genomsnittliga veckoarbetstid tidigare har varit 16 timmar är det det antalet timmar som du kan få ersättning för, inte mer än så.

Mathilda Englund skriver:

Hej!
Min nuvarande tjänst som är på heltid kommer att minskas och bli en deltids tjänst på 50%. Jag vill givetvis ha en heltids tjänst och tänker att jag får söka mig vidare till ett annat arbete. Dock är jag väldigt sugen på att studera för att öka mina arbetsmöjligheter inom det yrket jag trivs att arbeta med. Kan jag behålla min tjänst på 50%, stämpla upp med a-kassa upp till 60 veckor och ta dessa yrkesutbildningar som kommer nyttja mig på mitt nuvarande arbete men också på framtida arbeten om denna tjänst inte blir något annat än 50%?

En fråga till. Om det skulle vara så att jag väljer att vara kvar på deltid och stämplar under dessa 60 veckor (studerande eller inte) för att sedan säga upp mig när dessa 60 veckor är slut blir jag inte “avstängd” från a-kassan om jag förstår rätt? Då är jag arbetslös och kan börja stämpla direkt och få 80% av lönen? Då blir ju inkomsten från den 50% tjänsten lägre än ersättning från a-kassan? Missförstår jag?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Mathilda,

1. Det finns möjlighet att studera på halvtid samtidigt som du får a-kassa. Du måste dock alltid få bekräftat från a-kassan att du verkligen uppfyller kraven. På den här sidan har vi skrivit om vad som gäller för a-kassa vid studier: Så kan du få a-kassa när du studerar

2. Precis, när de 60 veckorna är slut kan du säga upp dig för att söka ett heltidsjobb så länge din ersättning från a-kassan är högre än din inkomst från deltidsarbetet.

Helena skriver:

Hej. Jag är arbetslös och får akassa och har nu blivit erbjuden en timanställning under ca 4 månader och det kan bli arbete 40 timmar i veckan inte klart ännu. Hur gör man då? Ska jag fortsätta rapportera till akassan och ange arbete på de dagar jag jobbar eller måste jag avsluta akassan och sedan anmäla mig igen efter de här 4 månaderna?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

Om du arbetar mindre än heltid ska du rapportera de timmar som du inte arbetar. Du bör också meddela din a-kassa att du har fått en timanställning.

Om du ska arbeta 40 timmar i veckan förstår jag det som att du kan göra uppehåll i din ersättningsperiod och sedan fortsätta få ersättning efter de 4 månaderna. A-kassan behöver då arbetsgivarintyg och andra uppgifter som visar på vad uppehållet beror på.

Mitt råd är därför att kontakta din a-kassa oavsett hur många timmar det blir, så ser de till att allt går rätt till.

Helena skriver:

Hej,

Jag undrar om 60-veckors regeln, arbetar 3 dagar i veckan och ska nu ha semester.
Om jag har semester i en vecka och inte får ngn a-kassa för den veckan, räknas den av från mina 60 veckor då?
Och om jag en vecka har semester en dag och jobbar två, hur blir ersättingen då?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Helena,

Vi har skrivit en sida om hur semester påverkar a-kassa, även vid deltidsarbete. Förhoppningsvis hittar du svaret på dina frågor där.

De arbetslösa dagar som du har semester räknas också som semesterdagar, så under de dagarna får du ingen ersättning. Du fyller i dem som semesterdagar i tidrapporten och de räknas därför in i dina 60 veckor.

Farouk skriver:

Hej !
Jag jobbar 70 % för tillfället och det räknas deltid.
Jag ansökte om hrf a-kassa eftersom jag var medlem och jag skickade allt uppgifter som behövs
Men nyligen fick jag avslag ?!

Evelina skriver:

Hej Farouk,

Exakt hur din a-kassa har gjort bedömningen kan jag inte svara på. Men en regel är att du bara får a-kassa för arbetstid du har förlorat. Om du har arbetat mer än 70 procent tidigare är det möjligt att få ersättning på deltid, men har du inte det kan du inte få a-kassa. Det är en faktor som jag kan tänka mig att a-kassan har utgått ifrån.

Rogee skriver:

Hej om jag är arbetslös & får extra jobb 1 vecka i utlandet & under den veckan jobbar 80timmar vad händer då med a-kassan?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Rogee,

Jag vågar faktiskt inte svara på hur faktumet att du skulle arbeta längre dagar än vanliga åttatimmarsdagar påverkar rätten till a-kassa. Jag råder dig att kontakta din a-kassas medlemsservice direkt för att få vägledning.

Lycka till!

Jessica Torstensson skriver:

Hej
Jag har en heltidstjänst men är just nu mammaledig. Jag har nu 4 barn och känner att jag inte kan jobba 100% då. Kan jag gå ner i tjänst och stämpla upp till 100%?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Jessica,

Jag vågar inte ge några definitiva svar i den här frågan. Mitt råd är att höra av dig till din a-kassa direkt så kan de vägleda dig. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Victor skriver:

Hej. Jag har varit med i min a-kassa en lång period och blir av med mitt heltidsjobb den sista augusti. Jag söker nu enbart 50% deltid. Min fråga är när jag skriver in mig på arbetsförmedlingen och om jag får ett deltidsjobb snabbt som är exempelvis 20 timmar i veckan. Då får jag väl ersättning från a kassan för de resterande timmarna?

Jag söker enbart 50% deltid så min fråga är varför jag måste vara inskriven på arbetsförmedlingen när jag fått deltidsjobb?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Victor,

Ja, får du ett deltidsjobb på 50 procent under tiden som du har a-kassa ska du kunna fortsätta ha a-kassa den övriga arbetstiden, enligt reglerna i texten ovan. Det förutsätter dock att du fortsätter vara inskriven på Arbetsförmedlingen och letar ett jobb för resten av arbetstiden.

A-kassa är en ersättning du får under tiden som du söker ett nytt jobb. Har du fått ett deltidsjobb och inte har för avsikt att söka heltidsjobb den övriga tiden kan du därför inte få a-kassa parallellt med deltidsjobbet.

Frida skriver:

Jag har 70% på schema och företaget kan inte erbjuda mig mer tid. Jag vill gärna jobba 100% men vill inte söka ett nytt jobb pga det. Kan jag stämpla upp till 100%?
Måste jag då söka ett jobb på 25% på arbetsförmedlingen?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Frida,

Har du för avsikt att jobba heltid kan du ansöka om a-kassa för den tid du är arbetslös, men precis som du säger behöver du vara aktivt arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen för att kunna få arbetslöshetsersättning på deltid.

Karin skriver:

Har en fråga gällande om man säger upp sig själv… Jag har 100 % och planerar att säga upp mig själv och ta ett 80% jobb…. kan jag då stämpla upp efter karensen på 45 dagar.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Karin,

Har du sagt upp dig själv utan giltiga skäl blir du avstängd från a-kasseersättning i 45 dagar. Sedan kan du påbörja en ersättningsperiod med 7 karensdagar.

Dock måste du uppfylla kraven för a-kassa för att ha rätt till ersättning de övriga 20 procenten. Du behöver alltså bland annat ha för avsikt att hitta arbete även för övriga 20 procent av tiden.

Annica Ottosson skriver:

Hej
Jag är arbetslös och stämplar på heltid.
Om jag får ett halvtidsarbete och stämplar upp till heltid men blir av med halvtidsjobbet, kan jag då återta min stämpling för att stämpla upp till heltid!
Eller får jag bara stämpla halvtid?

Evelina skriver:

Hej Annica,

Inom samma ersättningsperiod bör du kunna återgå till att stämpla upp till heltid, om du bara arbetar halvtid tillfälligt. Dock beror det förstås på av vilket skäl som halvtidsanställningen upphör, eftersom särskilda regler gäller för exempelvis egen uppsägning.

jenny skriver:

Hej
Jag är sjukskriven på halvtid. Har nu varslats och undrar om jag har rätt till A-kassa på den resterande halvtiden? MIn grundtanställning som jag haft har omfattat 80% hur påverkar det a-kassan? Min läkare har rekommenderat mig dagjobb, raka veckor med regelbundenhet och avråder mig från långa pendlingar mm. Detta för att förhindra återfall i sjukdom (har en lång sjukdomshistoria). Behöver detta intygas till A-kassan på något sätt och finns det i så fall en mall för ett sådant intyg?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jenny,

Du har rätt till a-kassa om du har uppfyllt kraven för a-kassa. I så fall beräknas din ersättning utifrån den inkomst du hade innan uppsägningen. Du får alltså ersättning för den tid du arbetade vid sidan av sjukskrivningen, och inte för resterande timmar.

Läkarintyget bör du kunna bifoga när du ansöker om a-kassa. Ju mer information som a-kassan har att gå på desto bättre bedömning kan de göra.

Annica Ottosson skriver:

Hej en fråga till!
En stämplingsvecka är ju 5 dagar, Om jag får ett helgjobb och stämplar upp till heltid,
Jag stämplar på heltid idag.
Blir det någon skillnad på ersättningen?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Annica,

Helgjobb räknas precis som annan arbetstid in i din genomsnittliga arbetstid per vecka. Om du får helgjobb fyller du i de timmar du jobbar i tidrapporten och kan då få ersättning för återstående timmar upp till heltid.

Momen skriver:

Hej! Jag har a-kassan på heltid, men jag har också möjlighet att arbeta på helgerna några timmar efter kl 17. Påverkar det min A-kassa ersättning?? Eftersom helger räknas inte med i a-kassan.

admin skriver:

Hej,

Ja, arbete på helgerna påverkar din a-kasseersättning. En arbetsvecka räknas som 40 timmar, och det är det antalet timmar du får a-kassa för på heltid. De timmar du arbetar på helgen räknas bort från denna arbetstid. Till exempel, om du arbetar sammanlagt 8 timmar per helg får du a-kassa för de återstående 32 timmarna.

Du ska meddela a-kassan om att du har fått deltids- eller timanställning och fylla i det antal timmar du jobbar i tidrapporten varje vecka. Då räknar a-kassan bort de timmarna och du får ersättning för det återstående timmarna upp till heltid. Dock gäller detta i högst 60 veckor, eftersom det är gränsen för hur länge du kan arbeta deltid parallellt med a-kassa.

Hans skriver:

Hej!
Har nyss fått en deltidstjänst på 80% och undrar om jag får stämpla resten, trots att det är “nästan” en heltidstjänst?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Hans,

Ja, om du har uppfyllt arbetsvillkoren och uppfyller övriga krav för a-kassa kan du få a-kassa för resterande 20 procent, enligt reglerna ovan. Det förutsätter dock att du söker ett arbete på heltid.

Kicki skriver:

Är det i någon speciell omfattning (tex minst 6 tim/vecka) som man ska ha jobbat för att få avdrag på A-kasseersättningen? Min fråga avser arbete 5 tim varje lördag och för övrigt helt utan arbete.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Kicki,

Vad menar du med avdrag på a-kasseersättningen?

Om du undrar hur antalet arbetade timmar påverkar ersättningen är svaret att timmarna ska räknas bort från ersättningen, oavsett hur många eller få timmar du jobbar. Därför ska du fylla i antalet arbetstimmar per vecka i tidrapporten.

Michael skriver:

Om man jobbar 50%, 5 dagar i veckan. Hur skriver man på sin tidsrapport till akassan? Man har ju ändå jobbat 5 dagar, men bara på halvtid.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Michael,

Hur du ska fylla i tidrapporten beror på om du är halvtidsanställd eller timanställd. Är du halvtidsanställd fyller du bara i procenten som du jobbar under veckan. Är du timanställd fyller du i antalet timmar du arbetar varje dag under veckan.

Jessica skriver:

Hej. Kan jag söka a kassa om jag haft en visstidsanställning på 1 år som upphört jag sedan anställs tillsvidare på 90%? Alltså för de resterande 10 procenten?
Finns det nackdelar med att göra detta?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jessica,

Det kan vara möjligt att ansöka om a-kassa för de sista 10 procenten, så länge du uppfyller de övriga kraven för a-kassa. Dock behöver du aktivt söka efter en sysselsättning på heltid eller för de 10 kvarvarande procent för att kunna få någon ersättning.

Tänk också på att du bara kan få a-kassa parallellt med deltidsarbete under 60 veckor, som vi skriver i texten ovan.

M. Cali skriver:

Hej! jag undrar jag har rätt till a-kassa, är arbetssökande nu men om jag får 60% jobb som är tre dagar i veckan, kan a-kassan ersätta resterande två dagar eller?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

Ja, om du är arbetssökande och får ett jobb på 60 procent kan du få a-kassa för resterande två dagar, så länge du fortfarande uppfyller kraven för a-kassa. Det innebär bland annat att du aktivt måste söka arbete för de resterande två dagarna.

Som vi skriver i texten ovan kan du bara få a-kassa parallellt med deltidsarbete i högst 60 veckor.

Johan skriver:

Hej!

Jag är timanställd och varit med i transport a-kassa i 9 månader. Nu under oktober jobbar jag bara två dagar i veckan. Kan jag få ersättning av a-kassa resten av veckan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Johan,

Nej, du måste ha varit medlem i a-kassan i minst 12 månader för att kunna få ersättning. 12 månader är nämligen kvalifikationstiden som krävs för a-kassa.

Är det så att du har varit med i en annan a-kassa tidigare och bytt till Transports a-kassa, kan det vara så att du har tjänat in kvalifikationstiden. I så fall kan du ha möjlighet till ersättning resten av veckan, förutsatt att du uppfyller övriga krav för a-kassa.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *