Kan jag få a-kassa om jag arbetar deltid?

Ja, du får a-kassa om du arbetar deltid eller halvtid men det finns vissa regler som ska tillämpas. Arbetar du deltid/halvtid och har en månadslön eller är timanställd kan du få ersättning i upp till 60 veckor i kombination med arbete. Detta gäller oavsett vilken anställningsform du har.

60-veckorsregeln ersätter 75-dagarsregeln

Normalt kan du som arbetslös få ersättning från a-kassan i upp till 300 ersättningsdagar. Har du ett barn under 18 år får du 150 dagar till, alltså 450 dagar totalt. Om du arbetar deltid räknas istället veckor. Det innebär att du kan få deltidsersättning i 60 veckor under en total ersättningsperiod på 300 eller 450 ersättningsdagar.

Tänk på! En vecka består av 5 ersättningsdagar och du kan kombinera deltidsarbete och ersättning från a-kassan i 60 veckor.

 

Tidigare fanns det en regel som kallades 75-dagarsregeln. Denna ersättes den 15 maj 2017 med den nya så kallade 60-veckorsprincipen.

60-veckorsregeln i kombination med arbete

75-veckorsregeln innebär att du endast kan få ersättning i 60 veckor i kombination med arbete. Det innebär att de veckor där du kombinerar arbetar och ersättning från a-kassan kan maximalt vara 60 veckor. Detta gäller oavsett om du har dagar kvar till den ersättningslängd som gäller för heltid, dvs. 300/450 ersättningsdagar.

Exempel: Du arbetar 1 dag i veckan och får a-kassa de resterande 4 dagarna. Detta innebär att du får deltidsersättning och kan alltså göra detta i 60 veckor. Trots att du bara jobbar en dag varje vecka räknas detta från dina deltidsveckor.

 

Deltidsdagarna och din totala ersättningsperiod löper parallellt. Är du helt arbetslös en vecka räknas det enbart av dina 300 ersättningsdagar men om du är arbetslös och arbetar deltid/halvtid räknas detta som en deltidsvecka, oavsett hur många dagar på en vecka du arbetar.

Du har två alternativ när veckorna är slut

Om de 60 veckorna tar slut har du två alternativ:

  1. Fortsätta arbeta deltid utan någon ersättning från a-kassa
  2. Sluta ditt deltidsarbete för att söka ett heltidsarbete och under tiden vara helt arbetslös

Om du skulle sluta på ditt arbete kommer du inte bli avstängd från a-kassan (som normalt vid egen uppsägning). Detta förutsätter dock att din inkomst från deltidsarbetet är lägre än ersättningen från a-kassan.