Kan jag få a-kassa om jag arbetar deltid?

Ja, du får a-kassa om du arbetar deltid eller halvtid, men det finns vissa regler som ska tillämpas. Arbetar du deltid eller halvtid och har en månadslön eller är timanställd kan du få ersättning i upp till 60 veckor i kombination med arbete. Det gäller oavsett vilken anställningsform du har.

60-veckorsregeln ersätter 75-dagarsregeln

Normalt kan du som arbetslös få ersättning från a-kassan i upp till 300 ersättningsdagar. Har du ett barn under 18 år får du 150 dagar till, alltså 450 dagar totalt. Om du arbetar deltid räknas i stället veckor. Det innebär att du kan få deltidsersättning i 60 veckor under en total ersättningsperiod på 300 eller 450 ersättningsdagar.

Tänk på! En vecka består av 5 ersättningsdagar, och du kan kombinera deltidsarbete och ersättning från a-kassan i 60 veckor.

Tidigare fanns det en regel som kallades 75-dagarsregeln. Den regeln ersattes den 15 maj 2017 med den nya så kallade 60-veckorsprincipen.

60-veckorsregeln i kombination med arbete

60-veckorsregeln innebär att du bara kan få ersättning i 60 veckor i kombination med arbete. Det innebär att de veckor där du kombinerar arbete och ersättning från a-kassan max får uppgå till 60 veckor. Det gäller även om du har dagar kvar till den ersättningslängd som gäller för heltid, det vill säga 300/450 ersättningsdagar.

Exempel: Du arbetar 1 dag i veckan och får a-kassa de resterande 4 dagarna. Det innebär att du får deltidsersättning och kan få det i 60 veckor. Trots att du bara jobbar en dag varje vecka räknas detta från dina deltidsveckor.

Deltidsdagarna och din totala ersättningsperiod löper parallellt. Är du helt arbetslös en vecka räknas det enbart av dina 300 ersättningsdagar, men om du är arbetslös och arbetar deltid/halvtid räknas detta som en deltidsvecka, oavsett hur många dagar på en vecka du arbetar.

Du har två alternativ när veckorna är slut

Om de 60 veckorna tar slut har du två alternativ:

  • Fortsätta arbeta deltid utan någon ersättning från a-kassan.
  • Sluta med ditt deltidsarbete för att söka ett heltidsarbete och under tiden vara helt arbetslös.

Om du skulle sluta på ditt arbete blir du inte avstängd från a-kassan (som normalt vid egen uppsägning). Det förutsätter dock att din inkomst från deltidsarbetet är lägre än ersättningen från a-kassan.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

20 kommentarer

Rachele Toscano skriver:

Hej! Jag jobba deltid 50% .Jag vill veta om jag kan få 50 % från akassan?Jag jobba ca 20 timmar i vecka

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Rachele,

Ja, så länge du är medlem i en a-kassa och uppfyller övriga krav kan du få ersättning från a-kassan i upp till 60 veckor. För att uppfylla kraven behöver du bland annat vara inskriven på Arbetsförmedlingen och söka arbete för de 50 % som du inte arbetar.

Sawsan skriver:

Hej, jag är arbetslös från juni månad och fick jobb 50% från augusti till december !
Akassa har svarat mig att jag ska ha ersättning men de svara inte om de ska ersätta mig även med 50% för de månader som jag ska jobba 50 %?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Sawsan,

Som du säkert läst dig till här på sidan kan du få ersättning i upp till 60 veckor i kombination med arbete. Jag skulle råda dig att kontakta den a-kassa du är medlem i och dubbelkolla så att ersättningen blir rätt om du är osäker på beskedet du fått. Lycka till!

Susanne skriver:

Hej.
Jag har sjukersättning 75% ( “sjukpension” ) pga ryggskada och arbetar därför 25% alltså 10 timmar/vecka.
Tjänsten jag har är bara på 25%. Ev kommer jag att bli uppsagd och undrar då ifall jag har rätt till A-kassa de 10 timmar/vecka som jag inte har sjukpension på??

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Susanne,

För att få a-kassa måste du söka arbete för minst 17 timmar per vecka. Det innebär alltså att du inte kan få a-kassa för 10 timmar i veckan om du får sjukersättning på 75 %.

Johanna skriver:

Kan jag komma överens med min arbetsgivare att jobba endast varannan vecka på rullande schema och alltså ta ut 2 veckors full ersättning från A-kassan per månad? Jag är timanställd.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Johanna,

Ja, det ska gå att lägga upp arbetet så att du arbetar varannan vecka och får ersättning från a-kassan för den övriga tiden. Så länge du uppfyller kraven för att få a-kassa beräknas din a-kassa då enligt reglerna för deltidsersättning.

Anna skriver:

Hej!

Hur många timmar i veckan kan man arbeta som max som timanställd för att få a kassa? Om jag jobbar 30 timmar i veckan kan kan jag få a kassa för 10 timmar i veckan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Anna,

Hur många timmar du får ersättning för beror på hur mycket du arbetade tidigare. Du kan nämligen bara få ersättning om du har förlorat arbetstid. Till exempel, om du tidigare arbetade 40 timmar i veckan och sedan gått ner till 30 timmar kan du få ersättning för de 10 timmar som du har gått miste om.

Precis som vid deltidsarbete kan du bara få a-kassa i kombination med arbete i upp till 60 veckor.

Mathilda Englund skriver:

Hej!
Min nuvarande tjänst som är på heltid kommer att minskas och bli en deltids tjänst på 50%. Jag vill givetvis ha en heltids tjänst och tänker att jag får söka mig vidare till ett annat arbete. Dock är jag väldigt sugen på att studera för att öka mina arbetsmöjligheter inom det yrket jag trivs att arbeta med. Kan jag behålla min tjänst på 50%, stämpla upp med a-kassa upp till 60 veckor och ta dessa yrkesutbildningar som kommer nyttja mig på mitt nuvarande arbete men också på framtida arbeten om denna tjänst inte blir något annat än 50%?

En fråga till. Om det skulle vara så att jag väljer att vara kvar på deltid och stämplar under dessa 60 veckor (studerande eller inte) för att sedan säga upp mig när dessa 60 veckor är slut blir jag inte “avstängd” från a-kassan om jag förstår rätt? Då är jag arbetslös och kan börja stämpla direkt och få 80% av lönen? Då blir ju inkomsten från den 50% tjänsten lägre än ersättning från a-kassan? Missförstår jag?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Mathilda,

1. Det finns möjlighet att studera på halvtid samtidigt som du får a-kassa. Du måste dock alltid få bekräftat från a-kassan att du verkligen uppfyller kraven. På den här sidan har vi skrivit om vad som gäller för a-kassa vid studier: Så kan du få a-kassa när du studerar

2. Precis, när de 60 veckorna är slut kan du säga upp dig för att söka ett heltidsjobb så länge din ersättning från a-kassan är högre än din inkomst från deltidsarbetet.

Helena skriver:

Hej. Jag är arbetslös och får akassa och har nu blivit erbjuden en timanställning under ca 4 månader och det kan bli arbete 40 timmar i veckan inte klart ännu. Hur gör man då? Ska jag fortsätta rapportera till akassan och ange arbete på de dagar jag jobbar eller måste jag avsluta akassan och sedan anmäla mig igen efter de här 4 månaderna?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

Om du arbetar mindre än heltid ska du rapportera de timmar som du inte arbetar. Du bör också meddela din a-kassa att du har fått en timanställning.

Om du ska arbeta 40 timmar i veckan förstår jag det som att du kan göra uppehåll i din ersättningsperiod och sedan fortsätta få ersättning efter de 4 månaderna. A-kassan behöver då arbetsgivarintyg och andra uppgifter som visar på vad uppehållet beror på.

Mitt råd är därför att kontakta din a-kassa oavsett hur många timmar det blir, så ser de till att allt går rätt till.

Helena skriver:

Hej,

Jag undrar om 60-veckors regeln, arbetar 3 dagar i veckan och ska nu ha semester.
Om jag har semester i en vecka och inte får ngn a-kassa för den veckan, räknas den av från mina 60 veckor då?
Och om jag en vecka har semester en dag och jobbar två, hur blir ersättingen då?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Helena,

Vi har skrivit en sida om hur semester påverkar a-kassa, även vid deltidsarbete. Förhoppningsvis hittar du svaret på dina frågor där.

De arbetslösa dagar som du har semester räknas också som semesterdagar, så under de dagarna får du ingen ersättning. Du fyller i dem som semesterdagar i tidrapporten och de räknas därför in i dina 60 veckor.

Rogee skriver:

Hej om jag är arbetslös & får extra jobb 1 vecka i utlandet & under den veckan jobbar 80timmar vad händer då med a-kassan?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Rogee,

Jag vågar faktiskt inte svara på hur faktumet att du skulle arbeta längre dagar än vanliga åttatimmarsdagar påverkar rätten till a-kassa. Jag råder dig att kontakta din a-kassas medlemsservice direkt för att få vägledning.

Lycka till!

Jessica Torstensson skriver:

Hej
Jag har en heltidstjänst men är just nu mammaledig. Jag har nu 4 barn och känner att jag inte kan jobba 100% då. Kan jag gå ner i tjänst och stämpla upp till 100%?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Jessica,

Jag vågar inte ge några definitiva svar i den här frågan. Mitt råd är att höra av dig till din a-kassa direkt så kan de vägleda dig. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *