Kan jag få a-kassa om jag har aktivitetsstöd?

Nej, du har inte rätt till a-kassa om du har aktivitetsstöd. Om du är berättigad till a-kassa är aktivitetsstödet samma belopp som ersättningen från a-kassan, men du kan inte få båda samtidigt. Aktivitetsstöd får du från Försäkringskassan när du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Aktivitetsstöd som arbetslöshetsersättning

A-kassan och Försäkringskassan samverkar i flera ärenden. Att få aktivitetsstöd är också en slags arbetslöshetsersättning, men aktivitetsstöd får du bara om du deltar i vissa program. Programmen drivs ofta av Arbetsförmedlingen, som också har en roll i dessa ärenden.

Tänk på! De dagar du får aktivitetsstöd dras av från a-kassans ersättningsperiod.

För att få högsta möjliga aktivitetsstöd krävs det att du har varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. Om du funderar på att gå med i en a-kassa bör du därför göra det så fort som möjligt.

Delta i program för att få aktivitetsstöd

Har du fyllt 25 år och uppfyller villkoren för a-kassa kan du få aktivitetsstöd om du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Du kan få stödet max fem dagar i veckan, och du betalar skatt på stödet på samma sätt som med ersättning från a-kassan.

De program du kan få aktivitetsstöd för är

  • jobb- och utvecklingsgarantin
  • arbetsmarknadsutbildning
  • arbetspraktik
  • stöd till start av näringsverksamhet
  • jobbgaranti för ungdomar
  • förberedande insatser
  • projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning.

Du får ersättning för de dagar du har deltagit i programmet. Om du uppfyller villkoren för a-kassa beräknas ditt aktivitetsstöd utifrån vad du skulle ha fått i a-kassa. De första 100 ersättningsdagarna kan du få högst 1 200 kronor per dag, därefter 1 000 kronor per dag. Det lägsta belopp du kan få är 510 kronor.

Dagarna med stöd räknas av från de dagar du skulle ha fått ersättning från a-kassan. Om du däremot inte uppfyller villkoren för a-kassa får du 223 kronor per dag i aktivitetsstöd.

Tänk på! Du behöver fortsätta vara medlem i a-kassan medan du får aktivitetsstöd, annars sänks ditt stöd till 223 kronor.

Evelina Grenehed

Skribent