Kan jag få a-kassa om jag har aktivitetsstöd?

Nej, du har inte rätt till a-kassa om du har aktivitetsstöd. Om du är berättigad till a-kassa är aktivitetsstödet samma belopp som ersättningen från a-kassan, men du kan inte få båda samtidigt. Aktivitetsstöd får du från Försäkringskassan när du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Aktivitetsstöd som arbetslöshetsersättning

A-kassan och Försäkringskassan samverkar i flera ärenden. Att få aktivitetsstöd är också en slags arbetslöshetsersättning, men aktivitetsstöd får du bara om du deltar i vissa program. Programmen drivs ofta av Arbetsförmedlingen, som också har en roll i dessa ärenden.

Tänk på! De dagar du får aktivitetsstöd dras av från a-kassans ersättningsperiod.

För att få högsta möjliga aktivitetsstöd krävs det att du har varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. Om du funderar på att gå med i en a-kassa bör du därför göra det så fort som möjligt.

Delta i program för att få aktivitetsstöd

Har du fyllt 25 år och uppfyller villkoren för a-kassa kan du få aktivitetsstöd om du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Du kan få stödet max fem dagar i veckan, och du betalar skatt på stödet på samma sätt som med ersättning från a-kassan.

De program du kan få aktivitetsstöd för är

  • jobb- och utvecklingsgarantin
  • arbetsmarknadsutbildning
  • arbetspraktik
  • stöd till start av näringsverksamhet
  • jobbgaranti för ungdomar
  • förberedande insatser
  • projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning.

Du får ersättning för de dagar du har deltagit i programmet. Om du uppfyller villkoren för a-kassa beräknas ditt aktivitetsstöd utifrån vad du skulle ha fått i a-kassa. De första 100 ersättningsdagarna kan du få högst 910 kr/dag, därefter 760 kr/dag. Det lägsta belopp du kan få är 365 kronor.

Dagarna med stöd räknas av från de dagar du skulle ha fått ersättning från a-kassan. Om du däremot inte uppfyller villkoren för a-kassa får du 223 kr/dag i aktivitetsstöd.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

2 kommentarer

Jasminka Hadziosmanovic skriver:

Hej!
Jag har varit arbetslös 300 dagar och a kassa har förlängt tiden med 300 dagar men minskat ersättning till 275kr. Jag kan inte leva på så lite pegar. Har jag rätt till ett bidrag eller stöd?
Mvh/Jasminka Hadziosmanovic

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jasminka,

Jag kan tyvärr inte svara på om du har rätt till något bidrag, utan rekommenderar att du kollar det med Försäkringskassan eller din kommun.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *