Kan jag få a-kassa om jag har CSN?

Nej, du har inte rätt till a-kassa om du får ersättning från CSN. Om du får ersättning från CSN (gäller både studielån och bidrag) anses du vara studerande och då har du inte rätt till a-kassa. Har du fått studiemedel för en termin men blir klar med dina studier tidigare kan du välja att betala tillbaka ditt studiemedel. Uppfyller du vad som krävs för att få a-kassa kan du då ha rätt till ersättning.

Studerande får inte a-kassa

Om du studerar på heltid så räknas du inte som arbetslös. Trots att du inte har något extraarbete så utgår man alltså ifrån att dina studier är din sysselsättning. Trots detta är det bra att vara medlem i en a-kassa när du studerar.

Tänk på! Du kan inte få a-kassa samtidigt som du får lån eller bidrag från CSN.

 

För att kunna få ersättning från en a-kassa krävs det att du varit medlem i minst 12 månader. Det kan därför vara en bra idé att bli medlem i en a-kassa medan du studerar, trots att du inte kan få någon ersättning medan du får lån eller bidrag från CSN.

Få a-kassa om du studerar på deltid

Om du studerar på deltid har du möjlighet att få a-kassa samtidigt som studerar, förutsatt att dina studier inte finansieras med någon form av studiestöd. För att kunna få a-kassa vid studier på deltid krävs:

  1. Att omfattningen på studierna är högst 50 procent av heltid
  2. Att det tidigare arbetet inte har upphört på grund av studierna
  3. Att utbildningen inte hindrar dig från att söka och ta heltidsarbete
  4. Att utbildningen inte finansieras med någon form av studiestöd

Ersättning får beviljas i högst 20 veckor per ersättningsperiod samtidigt som du studerar på deltid. Om du har blivit beviljad studiestöd för dina studier på deltid kan a-kassa inte beviljas samtidigt som du studerar. Det finns dock ett undantag och det är om du har arbetat jämsides med deltidsstudierna i minst 15 veckor innan du blev arbetslös. Då kan du ha rätt till ersättning, även om du får eller har fått studiestöd.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

8 kommentarer

Helena skriver:

En person som arbetat heltid (halvtid från januari 2019) som forskare i många år är uppsagd från 1/ 2019. Sista lönen kommer att betalas ut den 25/6 2019.
Från hösten 2018 till examen juni 2010 studerar personen till sjuksköterska på heltid (distans). Har alltså under läsåret både arbetat och studerat.
Har denna person rätt till a-kassa under juli månad, då jobbet har upphört och höstterminen med studiemedel från CSN ännu inte har startat?
Eller ska familjen med två barn leva på den andra partens bibliotekarielön?
Det går inte ihop sig.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Helena,

Vi kan tyvärr inte bedöma personens specifika situation, utan rekommenderar att personen kontaktar sin a-kassa och förklarar sin situation så kan de svara på vad som gäller.

På denna sida finns exempel på vad som gäller för a-kassa om man befinner sig mellan två jobb, läs gärna och se om den kan vara till hjälp:
Kan jag få a-kassa mellan två jobb?

Aquib skriver:

Hej, min fru får a kassa nu men hon vill börja studera snart. Min fråga är när hon börjar ansöka till Komvux för utbildningen, ska hom få a kassa tills hon börjar? CSn kanske ersätta när utbildningen börjar men för att hon måste få plats i skolan. Till exempel, hon ansöker nu för en kurs som börjar från November, så ska hon få a kassa till November eller bara till nu?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Aquib,

Så länge din fru är arbetssökande och aktivt söker jobb eller studier fortsätter hon få a-kassa. Blir hon erbjuden en studieplats på Komvux bör hon kontakta sin a-kassa innan hon tackar ja, berätta om studieplanerna och fråga hur hon ska göra för att kunna få a-kassa fram tills studierna börjar.

Elin skriver:

Hej! Jag är medlem i Kommunals a-kassa sedan 2017 men har precis börjat studera. Under studietiden är jag tjänstledig från mitt jobb som personlig assistent. Min studier (som förväntas ta 3 år) är inom en annan sektor och tanken är att sen, förutsatt att allt går som förväntat, byta till ett jobb mer relevant för min utbildning. Jag funderar på hur jag ska resonera kring mitt medlemskap i a-kassan under studietiden då detta tydligen inte går att “pausa”. Ska jag vara kvar, byta till en a-kassa mer relevant för mina studier eller gå ur och “spara” månadskostnaden? Finns det någon a-kassa där man kan pausa sitt medlemskap under studietiden?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Elin,

Jag skulle absolut rekommendera dig att stanna kvar i a-kassan. Det går i regel inte att pausa medlemskapet, men många a-kassor har sänkt medlemsavgift för studenter, så det är värt att kolla upp.

Går du ur a-kassan förlorar du den kvalifikationstid du har samlat ihop och kan därför inte få ersättning förrän efter 12 månaders nytt medlemskap. Är du kvar som medlem kan det i stället vara möjligt att få ersättning baserat på ditt tidigare arbete om du skulle bli arbetslös efter studierna.

Om du planerar byta yrkesområde relativt direkt efter studierna kan det vara en god idé att byta a-kassa redan under studietiden. Titta gärna efter någon a-kassa som verkar intressant och kontakta dem för råd om hur du ska göra medan du är tjänstledig från ditt jobb för studier.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till!

Kelly skriver:

Om man har haft akassa i över 12 mån och betalar varje månad när man studerar.., har man rätt till akassa under perioden på sommaren då när man har uppehåll från skolan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Kelly,

Nej, om du ska fortsätta studierna till hösten kan du inte få a-kassa under sommaruppehållet. Du kan bara få a-kassa när du helt har avslutat dina studier.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *