Kan jag få a-kassa vid egen uppsägning?

Ja, under vissa speciella omständigheter kan du få a-kassa vid egen uppsägning. För att kunna få ersättning om du säger upp dig själv gäller det att du har giltiga skäl till din egen uppsägning. Har du inte giltiga skäl blir du avstängd från a-kassan i 45 ersättningsdagar, och därefter inleds din a-kassaperiod med 7 obligatoriska karensdagar.

Du måste bevisa dina skäl till uppsägning

Om du blir arbetslös på grund av egen uppsägning krävs det att du kan bevisa att du hade giltiga skäl för uppsägningen. Om du inte kan bevisa detta, eller om du inte har giltiga skäl, kommer du att vara utan ersättning från a-kassan i cirka 10 veckor.

Tänk på! Om du inte har giltiga skäl till din uppsägning kan du bli avstängd från din rätt till a-kassa i cirka 10 veckor.

Oavsett vilken a-kassa du är eller blir medlem i måste du ha varit medlem i minst 12 månader för att få rätt till ersättning. Om du funderar på att gå med i en a-kassa och tror att du kommer att säga upp dig i framtiden kan det vara en bra idé att välja en a-kassa som är knuten till ett fackförbund.

Genom att även vara medlem i ett fackförbund kan du ofta få personlig rådgivning så att du kan vara säker på att du kommer få ersättning från din a-kassa innan du säger upp dig.

Med giltiga skäl till har du rätt till ersättning

Din rätt till ersättning vid egen uppsägning beror helt på varför du har sagt upp dig. Skäl till egen uppsägning som räknas som giltiga är bland annat:

  • Du blir sjuk av ditt arbete och kan inte bli omplacerad.
  • Du blir utsatt för mobbning på din arbetsplats.
  • Din arbetsplats flyttar så pass långt bort att du inte kan dag- eller veckopendla.
  • Du behöver flytta för att den du bor med har fått jobb på annan ort.
  • Du får inte din lön utbetald.
  • Dina deltidsdagar har tagit slut.

Du måste själv kunna bevisa att du har giltiga skäl till din uppsägning. Om du har det får du ersättning som vanligt efter 7 karensdagar.

Ej giltiga skäl leder till avstängning

Skulle du säga upp dig utan giltiga skäl blir du avstängd från din rätt till ersättning i 45 ersättningsdagar. Ersättningsdagarna kan max vara 5 per vecka, vilket totalt blir cirka 9 veckor. Är du fortfarande arbetslös efter det inleds din a-kassaperiod med en 7 dagars obligatorisk karenstid, och därefter börjar du få ersättning.

Under den tid du är avstängd måste du aktivt söka jobb på samma sätt som när du får ersättning från a-kassan. För att en dag ska räknas som en avstängningsdag krävs det att du antingen

  • är registrerad hos arbetsförmedlingen och är helt eller delvis arbetslös
  • arbetar minst tre timmar.

Om du är sjuk, föräldraledig, har semester eller av annan anledning inte kan arbeta räknas det inte som en avstängningsdag.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

2 kommentarer

Sandra skriver:

Hej,
Undrar om jag som är föräldraledig just nu skulle säga upp mig och under tiden jag fortsatt är hemma med mitt barn medan uppsägningstiden löper ut samtidigt, har jag inte rätt att stämpla direkt efter uppsägningstiden är slut? Eller drabbas jag då av avstängning och karens i vanlig ordning?
Har starka skäl till att själv säga upp mig då jag är rätt säker på att min arbetsgivare inte kommer lyfta ett finger för att lösa en händelse som inträffade innan min mammaledighet.
Har inte ork till att gå till HR och facket för att bråka om något som borde lösas av arbetsgivaren utan påtryckningar.. Tacksam för svar!

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Sandra,

Det som avgör om du har rätt till ersättning är just om du har ett giltigt skäl att säga upp dig. Det gäller därför att ditt skäl går in under någon av punkterna som listas i texten ovan för att du inte ska drabbas av avstängning.

De som bäst kan svara på den frågan är just ditt fackförbund. Jag skulle därför trots allt rekommendera dig att kontakta facket för att ta reda på vad som gäller i ditt specifika fall, så du inte riskerar att bli utan a-kassa.

Om ditt skäl för uppsägning skulle ge rätt till ersättning kan du börja stämpla efter föräldraledigheten om uppsägningstiden har löpt ut.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *