Kan jag få a-kassa vid egen uppsägning?

Ja, under vissa speciella omständigheter kan du få a-kassa vid egen uppsägning. För att kunna få ersättning om du säger upp dig själv gäller det att du har giltiga skäl till din egen uppsägning. Har du inte giltiga skäl blir du avstängd från a-kassan i 45 ersättningsdagar, och därefter inleds din a-kassaperiod med sex obligatoriska karensdagar.

Du måste bevisa dina skäl till uppsägning

Om du blir arbetslös på grund av egen uppsägning krävs det att du kan bevisa att du hade giltiga skäl för uppsägningen. Om du inte kan bevisa detta, eller om du inte har giltiga skäl, kommer du att vara utan ersättning från a-kassan i cirka 10 veckor.

Tänk på! Om du inte har giltiga skäl till din uppsägning kan du bli avstängd från din rätt till a-kassa i cirka 10 veckor.

Oavsett vilken a-kassa du är eller blir medlem i måste du ha varit medlem i minst 12 månader för att få rätt till ersättning. Om du funderar på att gå med i en a-kassa och tror att du kommer att säga upp dig i framtiden kan det vara en bra idé att välja en a-kassa som är knuten till ett fackförbund.

Genom att även vara medlem i ett fackförbund kan du ofta få personlig rådgivning så att du kan vara säker på att du kommer få ersättning från din a-kassa innan du säger upp dig.

Med giltiga skäl till har du rätt till ersättning

Din rätt till ersättning vid egen uppsägning beror helt på varför du har sagt upp dig. Skäl till egen uppsägning som räknas som giltiga är bland annat:

  • Du blir sjuk av ditt arbete och kan inte bli omplacerad.
  • Du blir utsatt för mobbning på din arbetsplats.
  • Din arbetsplats flyttar så pass långt bort att du inte kan dag- eller veckopendla.
  • Du behöver flytta för att den du bor med har fått jobb på annan ort.
  • Du får inte din lön utbetald.
  • Dina deltidsdagar har tagit slut.

Du måste själv kunna bevisa att du har giltiga skäl till din uppsägning. Om du har det får du ersättning som vanligt efter sex karensdagar.

Ej giltiga skäl leder till avstängning

Skulle du säga upp dig utan giltiga skäl blir du avstängd från din rätt till ersättning i 45 ersättningsdagar. Ersättningsdagarna kan max vara 5 per vecka, vilket totalt blir cirka 9 veckor. Är du fortfarande arbetslös efter det inleds din a-kassaperiod med en sex dagars obligatorisk karenstid, och därefter börjar du få ersättning.

Under den tid du är avstängd måste du aktivt söka jobb på samma sätt som när du får ersättning från a-kassan. För att en dag ska räknas som en avstängningsdag krävs det att du antingen

  • är registrerad hos arbetsförmedlingen och är helt eller delvis arbetslös
  • arbetar minst tre timmar.

Om du är sjuk, föräldraledig, har semester eller av annan anledning inte kan arbeta räknas det inte som en avstängningsdag.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

44 kommentarer

Sandra skriver:

Hej,
Undrar om jag som är föräldraledig just nu skulle säga upp mig och under tiden jag fortsatt är hemma med mitt barn medan uppsägningstiden löper ut samtidigt, har jag inte rätt att stämpla direkt efter uppsägningstiden är slut? Eller drabbas jag då av avstängning och karens i vanlig ordning?
Har starka skäl till att själv säga upp mig då jag är rätt säker på att min arbetsgivare inte kommer lyfta ett finger för att lösa en händelse som inträffade innan min mammaledighet.
Har inte ork till att gå till HR och facket för att bråka om något som borde lösas av arbetsgivaren utan påtryckningar.. Tacksam för svar!

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Sandra,

Det som avgör om du har rätt till ersättning är just om du har ett giltigt skäl att säga upp dig. Det gäller därför att ditt skäl går in under någon av punkterna som listas i texten ovan för att du inte ska drabbas av avstängning.

De som bäst kan svara på den frågan är just ditt fackförbund. Jag skulle därför trots allt rekommendera dig att kontakta facket för att ta reda på vad som gäller i ditt specifika fall, så du inte riskerar att bli utan a-kassa.

Om ditt skäl för uppsägning skulle ge rätt till ersättning kan du börja stämpla efter föräldraledigheten om uppsägningstiden har löpt ut.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till!

Michaela skriver:

Hej, om jag nu själv vill flytta till annan ort med bättre jobb möjligheter och för lång väg att pendla till nuvarande arbete, räknas det som ett giltigt skäl till ersättning iallafall?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Michaela,

Ofta krävs att du har hittat ett jobb på den nya orten för att egen uppsägning ska vara giltig. Om avståndet till nuvarande arbete inte är möjligt för dig att dagspendla brukar en flytt räknas som giltigt skäl till egen uppsägning och a-kasseersättning. Har du jobbat deltid parallellt med a-kasseersättning och dina deltidsdagar har tagit slut kan det också vara giltigt skäl att säga upp dig för att söka ett heltidsjobb.

I övriga fall skulle jag tro att du inte får någon ersättning de första 45 dagarna. Men du kan alltid höra med din a-kassa eller ditt fackförbund om vad som gäller i din situation om du bestämmer dig för att flytta.

Ann-Charlotte Svantesson skriver:

Hej.
Jag har varit långtidssjukskriven pga utmattningsdepression, jag arbetar i omsorgen i kommunen.
Efter att jag förra hösten hade gått på MMR,kände jag mig på bättringsvägen och min livsglädje och arbetsflöde återvände.
Jag kontaktade men chef och påtalade att jag ville börja arbetsträna för att sedan successivt öka till riktigt arbete, mitt mål var att åtminstone jobba 50%.

Idag ett år senare jobbar jag fortfarande bara 25% på ett hittepå jobb.
Jag har pga detta börjat gå tillbaka i mitt mående och känner att risken är stor att jag blir sjuk igen.
Jag har bett min arbetsgivare att säga upp mig,det vägrar dom.
Min fråga kan detta anses som giltligt själ att slippa den långa karensen om jag säger upp mig själv?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Ann-Charlotte,

Jag kan tyvärr inte bedöma om det anses som ett giltigt skäl till egen uppsägning. Jag rekommenderar därför att du kontaktar din a-kassa och frågar dem vad som gäller i ditt fall.

Lycka till!

Sam skriver:

Hej
Min syster har blivit sjuk alltså psykologiska sjuk av sitt jobb och kan inte längre jobba i sitt jobb. Hon har läkare intyg och är nu sjuk ledig men tänker hon att det är bäst om hon säger upp sig . Men hon är orolig att blir det ogiltig skäl för A-kassa så undrar jag om det är giltig eller inte ?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Sam,

Att bli sjuk av sitt arbete brukar räknas som ett giltigt skäl att säga upp sig. Har hon dessutom ett läkarintyg som bekräftar att det är jobbet som är orsaken borde det vara möjligt att få a-kassa. Jag skulle dock råda er att kontakta din systers a-kassa och frågar dem hur de ställer sig till saken, eftersom det är de som kommer att göra den slutliga bedömningen.

Karoline skriver:

Jag är gravid och har en fysiskt tungt och krävande jobb. Blivit sjukskriven 50 % av min 70 % vik tjänst men jobbet tar ut sin rätt och det funkar inte. Och med en läkare som inte lyssnar. Även min chef ser detta att er bryter ner min kropp. Pga foglossning och diabetes. Jag överväger att säga upp mig själv men är det ett skäl till att få a-kassa direkt? Mvh

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Karoline,

Att bli sjuk på grund av sitt arbete brukar räknas som giltigt skäl till egen uppsägning. Däremot behöver du stå till arbetsmarknadens förfogande för att få a-kassa, vilket kan bli knepigt i samband med graviditet. Jag skulle därför råda dig att höra efter med din a-kassa och berätta om situationen innan du säger upp dig.

Ett annat alternativ när du inte kan arbeta på grund av graviditet kan vara graviditetspenning, som vi skriver på vår sida om a-kassa och graviditet. Det kan du ansöka om hos Försäkringskassan.

Johan skriver:

Hej,

Pendlar enkel väg 6 mil idag. Jag funderar på att säga upp för att det är alldeles för jobbigt med denna pendlig samt att jag har börjat märka av utmattningssyndrom. räknas det som en giltig anledning och jag slipper att bli avstängd och utan A-kassa

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Johan,

Jag kan tyvärr inte bedöma om situationen räknas som ett giltigt skäl, utan rekommenderar att du kontaktar din a-kassa och frågar. Det är i slutändan de som kommer att göra bedömningen om du har rätt till a-kassa eller inte.

Stefan skriver:

Hej!
jag jobbar nu som vikariat och jag undrar om jag inte går med på en förlängning av min vikariat eftersom jag jobbar natt och det passade inte mig blir jag avstängd då eller inte i 45 dagar.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Stefan,

Om du blir avstängd eller inte beror på om ditt skäl att säga upp dig räknas som giltigt. Just obekväma arbetstider finns inte med i uppräkningen ovan. Det kan dock säkert vara bra att kolla med din a-kassa om de skulle bedöma din situation som giltig, beroende på vilka besvär som nattarbetet orsakar dig.

Mats skriver:

Hej. Jag har haft ett vik på åtta månader som går ut nu i slutet av september (190204-190929). Dessförinnan var jag arbetslös två veckor och innan dess pluggade jag på heltid. Drabbas jag av avstängning då? Jag har ju inte sagt upp mig själv utan viket har “runnit ut” och inte förlängts vilket jag fått ett skriftligt besked på från arbetsgivaren. Jag sa däremot upp mig på min tidigare tjänst som jag var studieledig ifrån fram till 190120 då jag blev arbetslös.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Mats,

Nej, du bör inte bli avstängd från a-kassan om vikariatet bara har runnit ut. Uppfyller du arbetsvillkoret och övriga krav för a-kassa bör du därför kunna få a-kassa som vanligt.

Susanne skriver:

Hej,
Hur är det? Om jag säger upp mig på egen begäran måste jag då söka jobb från dag 1 eller räknas det efter 3 månader?

Evelina skriver:

Hej Susanne,

Det beror på av vilken anledning du säger upp dig. Har du något av de giltiga skälen ovan bör du kunna få a-kassa direkt efter karenstiden om du anmäler dig som arbetssökande och uppfyller kraven. Har du inte något av de giltiga skälen blir du avstängd i 45 ersättningsdagar, och det dröjer därför innan du kan få någon ersättning.

Ida skriver:

Hej
Jag har blivit lovad ett jobb muntligen och eftersom jag är bekant med personen i fråga valde jag att säga upp mig från mitt fasta jobb då jag vantrivs så jag får ont i magen när jag tänker på att jag måste gå till jobbet nästa dag,men detta utan att ha något avtal påskrivet för det nya jobbet. Nu svarar hen inte på mobil eller sms och jag börjar bli orolig. Blir jag ändå avstängd i 45 +7 dagar från a-kassan nu? 😢

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Ida,

Om du inte skulle få det andra jobbet utan bli arbetslös är jag rädd att du blir avstängd den första tiden, om inte a-kassan bedömer att du hade en giltig anledning att säga upp dig. Dock brukar vantrivsel i regel inte räknas som giltigt skäl om det inte går in under någon av punkterna vi listar i texten ovan.

Daniel skriver:

Om man har ett jobb med enbart provision där man inte lyckas få ihop en dräglig lön så borde det väl vara ett giltigt skäl för egen uppsägning och slippa karens??

admin skriver:

Hej Daniel,

Enligt Säljarnas a-kassa verkar det som att du i vissa fall slipper avstängning om du säger upp dig på grund av en för låg provisionslön. Det gäller då om din genomsnittliga inkomst de senaste tre månaderna är mindre än ett visst belopp.

Kontakta gärna din a-kassa och fråga hur de skulle bedöma situationen, så att du är säker på om du kan får a-kassa eller inte.

Mk skriver:

Jag undrar hur jag kan bevisa att jag blir mobbad på arbetsplatsen för att undvika 45 dagar karens? Jag kan inte jobba kvar pga mår dåligt och vill säga upp mig idag!
Räcker de att skriva vad som hänt bara eller,?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

Jag är tyvärr inte säker på vad du behöver för att bevisa saken, så jag rekommenderar att du kontaktar din a-kassa för att få säkert svar på vilka uppgifter de behöver för sin bedömning.

Lycka till!

Sofia skriver:

Hej!
Jag är föräldraledig till februari från min heltidstjänst men vill nu istället säga upp mig. Enligt punkterna för “giltiga själ” ingår inte “mistrivsel på arbetsplats”.
Jag vill utöka min föräldraledighet och vara hemma längre med mitt barn och undrar då om jag ändå måste vara tillgänglig på arbetsmarknaden och ta vad som helst för jobb (via arbetsförmedlingen) för att kunna stämpla efter att avstängningen upphört?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Sofia,

Det stämmer, misstrivsel på arbetsplats brukar inte tas med som giltigt skäl. Det är i så fall om misstrivseln beror på hälsoskäl eller mobbning på arbetsplatsen.

För att kunna få någon ersättning från a-kassan måste du stå till arbetsmarknadens förfogande, det vill säga vara tillgänglig för jobb, inskriven på Arbetsförmedlingen och aktivt söka efter ett jobb.

Mer om vad som gäller för a-kassa och föräldraledighet kan du läsa på vår sajt.

Katarina Wahlgren skriver:

Hejsan
Jag har sagt upp mig från mitt jobb pga av att det blev för fysiskt tungt för mig. Slutade den 31 Maj -19 . Har efter det haft ett vik under juni , luli och Augusti . Anmälde mig till Arbetsförmedlingen och A- kassan när mitt vik slutade (18/8) vilket arbetsförmedlingen rådde mig att göra när jag kontakte dom allra först på min första arbetslösa dag den 3/6
Min fråga nu ….när börjar min karens att räknas ifrån ?? När jag slutade min fasta anställning eller när mitt 8v vikariat tog slut ..?! Mvh Kia

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Katarina,

Dina karensdagar påbörjas från att du anmäler dig som arbetslös, alltså efter att vikariatet tog slut.

Katarina Wahlgren skriver:

Okej men vilka dagar i veckan räknas som karens . Alla 7 dagar i veckan från den 18/8 och 45+6 dagars karens framåt ..?? Har jobbat som extra vikarie vid sjukdom och semester några strö dagar sedan vikariatet tog slut minst 3 timmar /dag
Mvh Katarina Wahlgren

Evelina skriver:

Det är vardagar som räknas som karensdagar. Men när du jobbar deltid eller som timanställd anpassas de sex karensdagarna utifrån hur mycket du har arbetat varje vecka. Ett tydligt exempel på hur detta beräknas finns på vår sida Hur många karensdagar ä det för a-kassa?

Marina skriver:

Hej
Jag har varit sjukskriven nästan 6 månader pga att jag ramlade på arbetsplats och skadade mitt knä var på MR som visar att mitt korsband är av och inre ligament skadat har väldigt ont har även fått Ont i ryggen pga att jag har haltande gång. Min läkare bedömde mig att jag ska jobba 50/% vilket min arbetsgivare säger att dem inte Kan erbjuda mig lättare jobb. Jag jobbar som personligassistent. Frågan är om jag säger upp mig hur blir det med karensdagar? Mvh Marina

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Marina,

Blir du sjuk på grund av ditt arbete brukar det räknas som giltigt skäl att säga upp sig. Däremot kan jag inte svara på om det blir aktuellt i ditt fall, då det handlar om en arbetsplatsolycka. Så jag råder dig att ta kontakt med din a-kassa innan du säger upp dig.

Om a-kassan bedömer att ditt skäl till uppsägning är giltigt får du a-kassa som vanligt efter 6 karensdagar. Annars blir du utan ersättning i 45 dagar och sedan får du 6 karensdagar.

bahar skriver:

Hej
Jag blir föräldraledig tom april 2020 och vill jätte gärna vara med mitt barn tills hon blir 1,5 år innan hon går på förskola. Kan jag få ersättning från a- kassa?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Bahar,

Läs gärna vår sida om vad som gäller för a-kassa och föräldraledighet. Kort sagt kan du bara få a-kassa samtidigt om du är föräldraledig på deltid. Är du föräldraledig på heltid får du föräldrapenning och ingen a-kassa.

Är du hemma med barnet utan att vare sig vara föräldraledig eller aktivt söka jobb kan du inte heller få någon a-kassa.

Fredrik skriver:

Jag har sagt upp mig för att jag ska byta jobb ( eller rättare sagt karriär helt) nu förhåller det sig som så att jag ska börja mitt nya jobb 8 december och slutat min anställning den 7e. Den nya anställningen kräver att jag fullgjort den utbildning jag genomfört, men då jag har vart sjuk vid två tillfällen under utbildningen slutskede och därmed är tvungen att genomföra en komplettering, så kommer jag vara klar först den 1 januari. Ver inte om ni förstår frågan men skulle detta kunna vara ett giltigt skäl för att få a-kassa under de ca 20-30 dagarna innan jag kan påbörja min nya anställning ?

Tacksam för svar

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Fredrik,

Om du har sagt upp dig själv och ska börja ett nytt jobb inom 52 dagar är det i regel ingen idé att ansöka om a-kassa. Det beror på att du har 6 karensdagar och sedan är avstängd i 45 dagar efter egen uppsägning, så du hinner inte få någon ersättning utbetald. Vi har skrivit mer här på sajten om att få a-kassa mellan två jobb.

Annika skriver:

Hej! Jag har varit sjukskriven knappt 1 år, och ska nu börja arbeta, fick veta att jag har fått andra arbetstider, jag hade 6-15 förut, och får nu 14-23, fick veta det nu 3 arbetsdagar innan jag börjar jobba igen. Jag är anställd på dagtid 6-15, vill nu säga upp mig och söka ett dagtidsjobb i stället, då jag inte skulle få träffa familjen under veckorna med dom nya tiderna. Är det giltigt själ för egen uppsägning med a-kassa?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Annika,

Jag kan tyvärr inte avgöra om det är ett giltigt skäl eller inte, utan rekommenderar att du frågar din a-kassa.

För att vara giltigt skäl behöver situationen i regel gå in under någon av punkterna vi listar i texten ovan. Däremot kan familjeskäl också spela in i a-kassans bedömning.

Hallimans skriver:

Ha
Jag har haft så mycket stress och svårigheter på jobbet. Jag arbetar i ett kök och har ansvaret för köket och jag har så många uppgifter att göra och vi måste leverera maten i dess planerade tider med bästa kvalitet och samma mängder. Jag har dock klagat till min chef att vi genomgick enorma nivåer av stress för att försöka få jobbet gjort och jag bad alltid om mer arbetskraft så att den kan matcha storleken på det arbete vi har i köket. Men min chef vill inte anställa extra människor eftersom hon alltid prioriterar siffror( ekonomy) i stället för människor och deras hälsa. Jag har varit tålmodig med dem i ett år nästan och skickat henne några e-postmeddelanden angående den här frågan men jag har inte fått några lösningar. Dessutom klagar min chef alltid och skyller på oss om vi inte kunde leverera rätt mängder mat som beställts från oss. Jag kunde inte klara det längre och det var därför jag bestämde mig för att sluta eftersom jag tappade hoppet om en positiv förändring från dem och för att jag började känna att min chef utnyttjar mig och mitt team på jobbet. Min fråga är: Skulle det vara en giltig anledning för att få A-Kassa ersättning?

Tack för din svar på förhand,
Mvh..
Hallimans

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

Tyvärr tror jag inte att detta ses som ett giltigt skäl för a-kassa, eftersom det inte går in under någon av punkterna som vi nämner i texten ovan. Är du med i ett fackförbund rekommenderar jag att vända dig till dem med den här frågan. De arbetar just med att se över medlemmarnas arbetsmiljö och belastning och kan sätta press på arbetsgivaren för att något ska göras åt saken.

Ingela Hoas skriver:

Undrar om jag får längre karenstid, if jag kan få jobb på 3 timmar per dag vid egen uppsägning. Är med i a- kassan och har inkomstförsäkting via LRF.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Ingela,

Ja, samma villkor för egen uppsägning gäller även om du får ett deltidsjobb efter uppsägningen.

Irene skriver:

Jag är inskriven i jobb och utvecklingsgarantin sedan flera år. Har aktivitetsstöd på 100 % 760 kr per dag. Jag kommer nu kanske få en lönebidragsanställning på antingen 50 eller 75% och få resterande i aktivitetsstöd upp till 100%. Frågan är hur länge jag kan få detta? Har man a-kassa är det ju 60 veckor man kan stämpla upp. Jag är orolig att dektidsarbetet ska påverka min a-kassa negativt och bli lägre och därför undrar jag om jag blir avstängd i det fall fall jag säger upp mig själv efter de två skyddsreglerna gått in eller hur ligger det till? Jag läste någonstans att det finns skäl att säga upp sig om lönen understiger det man har i a-kassa/aktivitetsstöd. Om jag har en lön på t ex 15.000 kr på 75% hur räknar ni då? Det understiger ju mitt aktivitetsstöd vad jag förstått.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Irene,

Vad jag känner till är det samma deltidsregler som gäller för aktivitetsstöd som för a-kassa. Det bör alltså vara 60 veckor som gäller där också. Därmed gäller också samma kriterier för egen uppsägning.

Det stämmer att du ska kunna tacka nej till jobb utan konsekvenser om lönen är mindre än du får i a-kassa eller aktivitetsstöd. Jag skulle dock rekommendera att du kontaktar Försäkringskassan och frågar upp om saken för att vara säker på hur de skulle bedöma egen uppsägning i ditt fall.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *