Kan jag få a-kassa vid visstidsanställning?

Ja, du har rätt till a-kassa vid visstidsanställning förutsatt att du uppfyller kraven för att få ersättning från a-kassa. En visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning, exempelvis provanställning eller ett vikariat. Storleken på ditt ersättningsbelopp baserat på dina arbetade timmar under de senaste 12 månaderna. Har du arbetat som vikarie 6 av de 12 månaderna innan arbetslösheten kommer du har rätt till ersättning på 50 %.

Du måste uppfylla kraven för ersättning

För att du ska ha rätt till ersättning från a-kassa vid visstidsanställning gäller det att du uppfyller de vanliga kraven för a-kassa. Bland annat finns det ett villkor som säger att du måste arbetat en viss tid innan du har rätt till ersättning, även kallat arbetsvillkor.

Tänk på! Du måste uppfylla arbetsvillkoret och kvalifikationstiden för att få ersättning. 

Har du varit medlem i en a-kassa i mindre än 12 månader har du inte rätt till den inkomstrelaterade ersättningen utan endast en grundersättning. Detta beror på kravet om kvalifikationstiden. Grundersättningen är generellt väldigt låg och det kan vara svårt att klara dig ekonomiskt under din tid som arbetslös. Det är därför en bra idé att vara medlem i en a-kassa.

Från visstid till tillsvidareanställning

En visstidsanställning kan inte pågå hur länge som helst utan är oftast något tidsbegränsad. När en visstidsanställning eller provanställning är slut övergår den till en tillsvidareanställning och därmed kan din rätt till ersättning från a-kassan eventuellt förbättras.

  • Visstidsanställning. Förut behövde arbetsgivaren motivera varför tjänsten skulle vara tidsbegränsad, men det behövs inte längre. Det finns ingen begränsning hur kort en visstidsanställning får vara men den kan som längst pågå två år under en femårsperiod.
  • Vikariat. Arbetar du som vikarie så är du anställd för att ersätta en arbetstagare som inte är i tjänst. Har du varit anställd i mer än två år under en femårsperiod övergår din anställning till en tillsvidareanställning.
  • Provanställning. Med en provanställning får arbetsgivaren möjlighet att pröva dig som arbetstagare och du får chans att prova på arbetsplatsen. Provanställningen får vara i högst 6 månader och under den tiden kan arbetsgivaren säga upp dig utan motivering. Efter prövotiden löpt ut övergår den i en tillsvidareanställning.

För att vara säker på att din arbetsgivare sköter din anställning kan det vara en bra idé att gå med i en facklig a-kassa. Du kan då ta del av fackförbundets andra förmåner som att exempelvis få stöd vid olika osäkra anställningsformer.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

6 kommentarer

Agneta skriver:

Hej!
Jag har en fråga.
Om jag får en tjänst på 60 % med en provanställning, kan jag stämpla upp så länge min provanställning varar? Kan jag söka ett jobb på 40 % under tiden? Eller måste jag söka jobb på 100% ändå?

MVH
Agneta

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Agneta,

Provanställning räknas som en visstidsanställning, och uppfyller du alla kraven för a-kassa kan du ansöka om a-kassa upp till 100 procent. Du följer då reglerna för a-kassa på deltid, det vill säga att du kan ha a-kassa parallellt med deltidsarbete i upp till 60 veckor.

Huvudsaken är då att du strävar efter sysselsättning på heltid, oavsett om det är ytterligare en tjänst på 40 procent eller en annan heltidstjänst.

Hoppas att detta var svar på din fråga!

Jeanette skriver:

Hej! När man är anställd på visstid kan man börja stämpla då första dagen efter den anställningen är slut om det inte blir nån förlängning?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jeanette,

Om din visstidsanställning tar slut ska du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen första dagen, ansöka om a-kassa och fylla i tidrapporten, precis som vid andra anställningar. Du har också sex karensdagar innan du börjar få ersättning.

David skriver:

Hej! Var finns informationen hos Arbetsförmedlingen (villkoren) som meddelar att man måste anmäla sig hos hos dom första dagen en visstidsanställning tar slut för att åter stå som arbetssökande och ha rätt till A-kassa?
Jag fick information via telefonsamtal med Arbetsförmedlingen om jag inte behövde kontakta dem förrän jag fick ett nytt jobb igen. Jag stod således inte som arbetssökande igen dagen min visstidsanställning tog slut och kunde därmed inte få ersättning från A-kassa…
Jag hittar inte den informationen hos dom och försöker driva igenom en ändring av det datum jag återgick till arbetssökande. Men finns informationen och jag godkänt den får jag ju ge mig.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej David,

Arbetsförmedlingen skriver om detta på sin hemsida: När du blir arbetslös.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *