Vilken a-kassa är bäst?

Vilken a-kassa som är bäst för dig beror på dina förutsättningar och önskemål. Du bör välja en a-kassa som representerar ditt yrkesområde. Du kan även välja om om du vill gå med i en fristående eller facklig a-kassa. Många fackliga a-kassor specificerar sig på vissa yrkesområden vilket gör att du enbart kan bli medlem i de a-kassor som passar dig.

Billigast a-kassa är inte alltid bäst

Många undrar vilken a-kassa som är billigast men det beror helt enkelt på vilket yrkesområde du arbetar inom. Dessutom finns det fackliga a-kassor där du även kan gå med i fackförbundet, i sånna fall tillkommer ytterligare en månadsavgift.

Tänk på! Vilken a-kassa som är bäst kan även variera beroende på vad du anser gör en a-kassa till en bra eller dålig a-kassa.

Du kanske anser att en låg månadsavgift är det viktigaste när du ska välja a-kassa, eller så tycker du att det är viktigt att du kan få tag på din a-kassa om du skulle behöva ställa några frågor. Det finns vissa saker du bör tänka på när du ska gå med i en a-kassa, framför allt vad som skiljer och inte skiljer de olika a-kassorna åt.

Se vilka a-kassor du kan bli medlem i

Många a-kassor är lika varandra

I lagen om arbetslöshetsförsäkring finns alla lagstadgade bestämmelser kring a-kassor. Oavsett vilken a-kassa du är eller väljer att bli medlem i måste de förhålla sig till lagen, vilket gör att många saker är desamma oavsett a-kassa. Det är exempelvis:

När du ska avgöra vilken a-kassa som är bäst för dig behöver du alltså inte ta hänsyn till dessa punkter, eftersom att de är desamma oavsett vilken a-kassa du väljer att gå med i.

5 saker att tänka på när du väljer a-kassa

När du vet vad du inte behöver tänka på när du ska välja a-kassa kan det vara bra att veta vad du bör tänka på. Det är nämligen dessa 5 punkter som kommer avgöra vilken a-kassa som är bäst för dig:

  1. Månadsavgift. Månadsavgiften kan variera beroende på vilken a-kassa du väljer att gå med i. Generellt är den väldigt låg, speciellt med tanke på vad det är värt, men den kan skilja sig något från a-kassa till a-kassa.
  2. Support. Om du tycker att det är viktigt att kunna komma i kontakt med din a-kassa på ett smidigt sätt kan det vara bra att undersöka supportmöjligheterna. Genom att jämföra a-kassor kan du se vad respektive a-kassa har för support och när de är tillgängliga.
  3. Handläggningstid. Du vill förmodligen få din ersättning så snabbt som möjligt. Det är delvis avhänt till att a-kassan har rätt uppgifter men olika a-kassor kan även ha mer eller mindre handläggningskö. Denna varierar så klart beroende på vilken tid på året du ansökar om ersättning.
  4. Andra förmåner. Att gå med i en facklig a-kassa kan ofta innebära att du får ta del av många andra förmåner (förutsatt att du även blir medlem i fackförbundet). Förmåner som personlig rådgivning och juridiskt stöd kan ha stor betydelse om du hamnar i en konflikt på din arbetsplats eller blir uppsagd på felaktiga grunder. Det kan därför vara bra att se över fackförbundens olika förmåner om detta är ett alternativ för dig.
  5. Inkomstförsäkring. Om du tjänar mer än 25 025 kr per månad behöver du även skaffa en inkomstförsäkring för att kunna få ut max ersättning vid arbetslöshet. Många fackliga a-kassor erbjuder en inkomstförsäkring när du går med i fackförbundet eller skaffar a-kassa. Om detta är ett alternativ för dig bör du därför även ta reda på vilken inkomstförsäkring som är bäst för dig innan du väljer a-kassa.

Med detta i åtanke kommer du enkelt hitta den bästa a-kassan för dig.

Filip Svensson

Skribent