Vilken a-kassa ska jag välja?

Vilken a-kassa du ska välja beror huvudsakligen på vilket yrkesområde du arbetar inom. Det beror även på om du vill vara med i en privat a-kassa eller facklig a-kassa. A-kassor fungerar i princip på samma sätt , och de alla måste förhålla sig till det som står i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Dock kan olika a-kassor erbjuder olika förmåner och dessa kan spela roll när du ska bli medlem i en.

Se vilka a-kassor du kan välja

Skillnad på privat och facklig a-kassa

Innan du gör ditt val bör du fundera på om du vill gå med i en privat eller organisationsknuten a-kassa. Det finns privata och fackiga a-kassor, men du måste inte vara med i facket för att gå med i en a-kassa. Du har tre alternativ att överväga:

  1. Gå med i en privat a-kassa. En privat a-kassa fungerar som en vanlig a-kassa men är inte knuten till någon organisation och riktar inte in sig på något specifikt yrkesområde. Detta innebär att alla, oavsett yrke, kan gå med i en privat a-kassa.
  2. Gå med i en facklig a-kassa men inte i fackförbundet. Många fackförbund har en egen a-kassa som du kan bli medlem i trots att du inte är medlem i fackförbundet. Det innebär att du får rätt till a-kassa (efter 12 månaders kvalifikationstid) men du får inte ta del av de andra tjänsterna som fackförbundet erbjuder.
  3. Gå med i en facklig a-kassa och i fackförbundet. När du går med i en facklig a-kassa kan du även välja att bli medlem i fackförbundet. Detta innebär att du får ta del av de förmåner som medlemskapet i fackförbundet innebär, exempelvis juridisk rådgivning och karriärsstöd. Att vara medlem i en a-kassa och ett fackförbund ger dig oftast en högre månadskostnad än enbart att vara medlem i en a-kassa.

Du kan inte välja vilken facklig a-kassa du vill eftersom att dessa är inriktade på vissa yrkesområden.

A-kassors förmåner kan variera

När du ska välja a-kassa finns det vissa saker som är mer viktiga att tänka på än andra. Saker som du bör tänka är exempelvis:

  • Månadsavgift. Månadsavgift kan variera något. Se till att välja en a-kassa som har en månadsavgift som passar dig och din ekonomi.
  • Privat eller facklig a-kassa. Huruvida du vill tillhöra en privat eller facklig a-kassa.
  • Andra förmåner. Att gå med i ett fackförbund samtidigt som du blir medlem i en facklig a-kassa kan innebära att du får ta del av många andra förmåner. Undersök vilka förmåner som ingår innan du blir medlem.
  • Inkomstförsäkring. Du som tjänar mer än 25 025 före skatt kan behöva teckna en inkomstförsäkring för att kunna få full ersättning vid arbetslöshet. En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan och om du vet redan nu att du behöver en inkomstförsäkring kan det därför vara bra att välja en a-kassa där du även kan få en inkomstförsäkring till ett bra pris.

Vissa saker gällande ersättning från a-kassa är reglerat i lagen och dessa saker behöver du nödvändigtvis inte tänka lika mycket på:

  • Kvalifikationstid. Enligt lag ska du ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader innan du kan få ersättning. Därför har de flesta a-kassor 12 månader som kval. tid.
  • Max ersättning. Hur ersättningen ska beräknas är även det reglerat i lagen om arbetslöshetsförsäkring.  Det innebär att samma villkor gäller för max ersättning oavsett vilken a-kassa du väljer.
  • Max längd på ersättning. Du kan som längst få ersättning från a-kassa i 300 dagar, vilket a-kassorna inte kan ändra på. Under dessa 300 dagar behöver du även aktivt söka jobb och följa Arbetsförmedlingens regler.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

2 kommentarer

alina skriver:

hej vilken a kassa ska man välja när man jobbar städd?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Alina,

Testa att söka i tabellen ovan på yrkesområdet Fastighet, installation och skötsel, alternativt Miljövård och hälsoskydd, och jämför förslagen du får. Du kan hitta tips här på sajten om vad du bör tänka på när du ska välja a-kassa.

Lycka till!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *