Vilken a-kassa ska jag välja?

Vilken a-kassa du ska välja beror huvudsakligen på vilket yrkesområde du arbetar inom. Det beror även på om du vill vara med i en privat a-kassa eller facklig a-kassa. A-kassor fungerar i princip på samma sätt , och de alla måste förhålla sig till det som står i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Dock kan olika a-kassor erbjuder olika förmåner och dessa kan spela roll när du ska bli medlem i en.

Se vilka a-kassor du kan välja

Skillnad på privat och facklig a-kassa

Innan du gör ditt val bör du fundera på om du vill gå med i en privat eller organisationsknuten a-kassa. Det finns privata och fackiga a-kassor, men du måste inte vara med i facket för att gå med i en a-kassa. Du har tre alternativ att överväga:

  1. Gå med i en privat a-kassa. En privat a-kassa fungerar som en vanlig a-kassa men är inte knuten till någon organisation och riktar inte in sig på något specifikt yrkesområde. Detta innebär att alla, oavsett yrke, kan gå med i en privat a-kassa.
  2. Gå med i en facklig a-kassa men inte i fackförbundet. Många fackförbund har en egen a-kassa som du kan bli medlem i trots att du inte är medlem i fackförbundet. Det innebär att du får rätt till a-kassa (efter 12 månaders kvalifikationstid) men du får inte ta del av de andra tjänsterna som fackförbundet erbjuder.
  3. Gå med i en facklig a-kassa och i fackförbundet. När du går med i en facklig a-kassa kan du även välja att bli medlem i fackförbundet. Detta innebär att du får ta del av de förmåner som medlemskapet i fackförbundet innebär, exempelvis juridisk rådgivning och karriärsstöd. Att vara medlem i en a-kassa och ett fackförbund ger dig oftast en högre månadskostnad än enbart att vara medlem i en a-kassa.

Du kan inte välja vilken facklig a-kassa du vill eftersom att dessa är inriktade på vissa yrkesområden.

A-kassors förmåner kan variera

När du ska välja a-kassa finns det vissa saker som är mer viktiga att tänka på än andra. Saker som du bör tänka är exempelvis:

  • Månadsavgift. Månadsavgift kan variera något. Se till att välja en a-kassa som har en månadsavgift som passar dig och din ekonomi.
  • Privat eller facklig a-kassa. Huruvida du vill tillhöra en privat eller facklig a-kassa.
  • Andra förmåner. Att gå med i ett fackförbund samtidigt som du blir medlem i en facklig a-kassa kan innebära att du får ta del av många andra förmåner. Undersök vilka förmåner som ingår innan du blir medlem.
  • Inkomstförsäkring. Du som tjänar mer än 25 025 före skatt kan behöva teckna en inkomstförsäkring för att kunna få full ersättning vid arbetslöshet. En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan och om du vet redan nu att du behöver en inkomstförsäkring kan det därför vara bra att välja en a-kassa där du även kan få en inkomstförsäkring till ett bra pris.

Vissa saker gällande ersättning från a-kassa är reglerat i lagen och dessa saker behöver du nödvändigtvis inte tänka lika mycket på:

  • Kvalifikationstid. Enligt lag ska du ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader innan du kan få ersättning. Därför har de flesta a-kassor 12 månader som kval. tid.
  • Max ersättning. Hur ersättningen ska beräknas är även det reglerat i lagen om arbetslöshetsförsäkring.  Det innebär att samma villkor gäller för max ersättning oavsett vilken a-kassa du väljer.
  • Max längd på ersättning. Du kan som längst få ersättning från a-kassa i 300 dagar, vilket a-kassorna inte kan ändra på. Under dessa 300 dagar behöver du även aktivt söka jobb och följa Arbetsförmedlingens regler.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *