Varför ska jag gå med i a-kassan?

Du bör gå med i a-kassan för att försäkra din inkomst och öka din ekonomiska trygghet. Arbetslöshet kan komma oväntat och med den moderna utvecklingen sägs det att många arbeten i framtiden kan komma att ersättas. Skulle du bli arbetslös kan ett medlemskap i en a-kassa vara avgörande eftersom det är svårt att klara sig ekonomiskt utan någon inkomst.

Medlemskap i a-kassa innebär ekonomisk trygghet

A-kassan är en försäkring som kompenserar en viss del av ditt inkomstbortfall vid ofrivillig arbetslöshet. Att gå med i a-kassan är en investering för framtiden och något alla borde överväga att göra.

Om du tjänar mer än a-kassans tak kan det även vara nödvändigt att teckna en inkomstförsäkring. I sådana fall måste du även vara med i a-kassan.

Med hjälp av ekonomisk ersättning under arbetslöshet kan du i lugn och ro hitta en ny anställning. Detta utan att känna oro över att du inte ska klara dig ekonomiskt.

Se vilken a-kassa som passar dig

Ersättningen grundas i din tidigare inkomst

Att gå från att ha en viss lön till att leva på ersättning kan vara tuff och ju större inkomst du tidigare haft desto svårare blir det. Fördelen med a-kassan är att den inkomst du hade innan du blev arbetslös är vad som ligger till grund för den ersättning du får från a-kassan.

Detta innebär att du (upp till vissa lönenivåer) kan få ut 80 procent av din tidigare lön i ersättning. Med så pass liten minskning av inkomst kommer du kunna söka nya jobb i lugnt och ro, utan att behöva oroa dig för en försämrad levnadsstandard.

Filip Svensson

Skribent