Vilken a-kassa tillhör jag?

Vilken a-kassa du tillhör beror på om du vill gå med i en fristående a-kassa eller en facklig a-kassa. En fristående a-kassa kan vem som helst tillhöra medan en a-kassa som är knuten till ett fackförbund har vissa begränsningar.

Yrkesområdet avgör vilken a-kassa du tillhör

Vissa a-kassor är enbart öppna för dig som jobbar inom ett specifikt yrke eller yrkesområde. Exempelvis finns det speciella a-kassor för dig som arbetar inom statlig sektor. När du ska ta reda på vilken a-kasa du tillhör ska du därför utgå från det yrke eller yrkesområde du arbetar inom. Det finns även fristående a-kassor som är öppna för alla oavsett yrkesområde.

Om du vill gå med i en a-kassa när du studerar bör du välja det yrkesområde som du studerar inom. Skulle du inte hitta din specifika yrkesgrupp ska du utgå från den yrkesgrupp som ligger närmst.

Se vilka a-kassor du kan bli medlem i

A-kassornas förmåner kan variera

Att välja en a-kassa behöver nödvändigtvis inte vara så krångligt. När du vet vilka du faktiskt kan tillhöra är det förmodligen inte så många att välja på längre. Det kan dock vara en bra idé att läsa på om de olika a-kassorna och dess förmåner innan du väljer en.

Mycket angående a-kassa är dock lagstadgat och inget a-kassorna själva kan påverka, exempelvis ersättningens storlek, ersättningsperiodens längd och kvalifikationstid. Däremot kan månadskostnaden för medlemskapet variera och om du går med i ett fackförbund samtidigt som du blir medlem i en a-kassa kan även förmånerna från medlemskapet variera. Om du inte är nöjd med din a-kassa kan du alltid välja att byta a-kassa.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

6 kommentarer

Jonathan Nilsson skriver:

Hej jag vet inte vilken a kassa jag tillhör. hur får jag reda på det enklast ?

Evelina skriver:

Hej Jonathan,

Är du redan medlem i en a-kassa men vet inte vilken, eller letar du efter rätt a-kassa att bli medlem i?

Om du redan är medlem är det enklaste om du kan hitta någon faktura från a-kassan. Där kan du se vilken a-kassa du är med i.

Om du söker efter en passande a-kassa rekommenderar jag att du använder vår jämförelsetjänst.

Lycka till!

Kianoosh skriver:

Hej
Jag jobbar i cykel verkstad vilken a-kassa passar mig?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Kianoosh,

Använd gärna vår jämförelsetabell för att hitta rätt a-kassa. Välj ditt yrkesområde (i ditt fall kan jag tänka mig att hantverk kan vara aktuellt, men välj det som passar bäst in på ditt yrke) och läs på om de a-kassor du får förslag på. Hittar du någon som verkar intressant kan du alltid höra av dig till a-kassan för att kontrollera att de tar emot medlemmar inom ditt yrke.

Lycka till!

Agnes skriver:

Hej! Jag har flera jobb och undrar vilken a-kassa som passar mig bäst.
Jag arbetar som receptionist på en vårdcentral och sedan som timanställd som garderobiär, disk och barpersonal på en arbetsplats och även som timanställd som receptionist på en camping. Registrerar a-kassan alla anställningar man har dvs. alla inkomster eller endast från det yrke som passar just den a-kassan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Agnes,

Alla dina inkomster räknas ihop om du skulle behöva ersättning, oavsett vilken a-kassa du är med i. Har du flera jobb ska du gå med i en a-kassa för det jobb där du arbetar störst del av tiden. Är det lika mycket arbetstid kan du själv välja vilken bransch du vill välja a-kassa utifrån.

Jag rekommenderar att du använder vår jämförelsetabell för att hitta rätt a-kassa för dig. Som receptionist kan du prova att söka på a-kassor för administration, och för dit jobb som garderobiär och barpersonal skulle Hotell & restaurang kunna vara ett passande yrkesområde.

Lycka till!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *