Vad händer om jag blir utförsäkrad från a-kassan?

Om du blir utförsäkrad från a-kassan betyder det att dina 300 ersättningsdagar har tagit slut. Har du uppfyllt ett nytt arbetsvillkor under ersättningstiden kan du ha rätt till en ny ersättningsperiod, men uppfyller du inte ett nytt arbetsvillkor får du inga nya ersättningsdagar. På den här sidan berättar vi mer om hur det fungerar i respektive fall och vad som är bra att tänka på.

Vad händer om man blir utförsäkrad och inte uppfyller ett nytt arbetsvillkor?

När du har mellan 50 och 70 dagar kvar av dina 300 ersättningsdagar utreder a-kassan om du har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor under perioden. Om du inte uppfyller ett nytt arbetsvillkor kommer du inte att beviljas en ny ersättningsperiod, utan blir då utförsäkrad. Då tar Arbetsförmedlingen i regel över ärendet och brukar erbjuda en plats i programmet jobb- och utvecklingsgarantin.

Du kan då ansöka om aktivitetsstöd från Försäkringskassan istället för a-kassa. Vi rekommenderar att du pratar med din handledare på Arbetsförmedlingen för att få veta mer om vad som gäller i ditt fall.

Info! Om du har barn under 18 år när dina 300 ersättningsdagar är slut kommer a-kassan att förlänga din ersättningsperiod med 150 dagar. Du har fortfarande rätt till de extra dagarna även om du inte har vårdnad om barnet eller barnen. Du behöver dock själv lämna in ett intyg (som du får från Skatteverket) till a-kassan där det framgår att du har barn.

Även om du blir utförsäkrad från a-kassan bör du fortsätta vara medlem i samma a-kassa. Säger du upp ditt medlemskap kommer ersättningen från Försäkringskassan nämligen bli lägre.

Vad gör man om man blir utförsäkrad och inte kan få aktivitetsstöd?

Det finns andra ersättningar du kan söka om du är utförsäkrad och inte får plats i ett program som ger aktivitetsstöd. Du kan exempelvis vända dig till socialtjänsten i din kommun för att ansöka om ekonomiskt bistånd för privatpersoner, till exempel försörjningsstöd.

Tips! Läs mer om försörjningsstöd på Socialstyrelsens sida om ekonomiskt bistånd för privatpersoner.

Du kan även överväga att studera något för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Medan du studerar kan du ansöka om att få studiestöd från CSN. Det kan du läsa mer om på CSN:s sida om bidrag och lån. Lånet måste du betala tillbaka i framtiden, men inte bidraget.

Hur fungerar det om man uppfyller ett nytt arbetsvillkor efter 300 dagar?

Om a-kassans utredning visar att du har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor under tiden med ersättning (och uppfyller villkoren för a-kassa överlag) kan du beviljas en ny ersättningsperiod på 300 dagar. Den nya ersättningsperioden startar då direkt efter att dina befintliga ersättningsdagar har tagit slut, med två inledande karensdagar.

Ett arbetsvillkor kan uppfyllas på två sätt:

  • Du har jobbat minst sex kalendermånader och minst 60 timmar per månad sedan den senaste ersättningsperioden startade.
  • Du har jobbat minst 420 timmar under en sammanhängande period på sex kalendermånader, där du under varje månad har jobbat minst 40 timmar.

Ersättningen per dag i den nya ersättningsperioden blir antingen 65 procent av den genomsnittliga inkomsten som du hade i den tidigare ersättningsperioden, eller 80 procent av den genomsnittliga inkomsten från det arbete som gör att du uppfyller ett nytt arbetsvillkor. 

A-kassan väljer det mest fördelaktiga alternativet för dig

A-kassan kommer alltid att välja alternativet som blir mest fördelaktigt för dig. Baserar de ersättningen i din nya period på det senaste arbetsvillkoret räknar de också ut en genomsnittlig arbetstid för det jobbet.