Vanliga frågor om Alfakassan

Hur loggar jag in på Mina sidor hos Alfakassan?
Mina sidor finns tillgängligt på Alfakassans hemsida. Du behöver ha BankID för att logga in.
Vilken handläggningstid har Alfakassan?
Handläggningstiden varierar stort beroende på ärende. Alfakassan hanterar väldigt många ansökningar, både från medlemmar och icke medlemmar. Därför kan handläggningstiden bli lång, i värsta fall flera månader om det är högt tryck. Alfakassan arbetar dock aktivt med att få ner väntetiden.
Hur mycket ersättning får man från Alfakassan?
Är du medlem i Alfakassan får du upp till 80 procent av din tidigare lön, men allra högst 26 400 kronor i månaden. Är du inte medlem ansöker du om grundersättning. Den är högst 510 kronor per dag om du arbetat heltid, vilket blir cirka 11 200 kronor per månad.
Vilken avgift har Alfakassan?
Alfakassans medlemskap kostar 170 kronor i månaden.
Hur blir jag medlem i Alfakassan?
Du blir medlem via Alfakassans hemsida. Välj Anslutning och logga in med BankID så kan du skicka in en ansökan. Det går även att beställa hem en fysisk ansökningsblankett.
Kan egenföretagare gå med i Alfakassan?
Ja, Alfakassan informerar om vilka regler som gäller för företagare och a-kassa, så det verkar gå bra att bli medlem om du driver eget.
När gör Alfakassan utbetalningar?
Alfakassan gör vanligtvis utbetalningar varje torsdag. Skicka in din tidrapport senast på måndag för att få utbetalning på torsdag samma vecka.
Erbjuder Alfakassan inkomstförsäkring?
Nej, Alfakassan erbjuder inte någon inkomstförsäkring. Men det är det ingen a-kassa som gör. En inkomstförsäkring kan du teckna privat hos ett försäkringsbolag eller via ditt fackförbund. Men du måste däremot vara medlem i en a-kassa och ha rätt till ersättning därifrån för att kunna teckna en inkomstförsäkring.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Kort om Alfakassan

Alfakassan är en av få a-kassor i Sverige där vem som helst kan bli medlem oavsett yrkesroll, yrkesområde och anställningsform. Även du som är egenföretagare kan gå med i Alfakassan.

Alfakassan är en obunden a-kassa som på regeringens uppdrag betalar ut ersättning även till dig som inte är medlem i någon a-kassa när du blir arbetslös. Med obunden menas att Alfakassan är helt fristående från fackförbund och andra intresseorganisationer.

Läs mer om Alfakassan