Se villkor för alla a-kassor i Sverige
Det finns i dagsläget 25 a-kassor i Sverige. Vilka det är hittar du här ovanför. Klicka på den a-kassa du vill veta mer om, så får du mer info om både villkor och deras kontaktuppgifter.
I grunden fungerar alla a-kassor precis likadant. De följer reglerna i lagen om arbetslöshetsersättning när de fattar beslut. Vilken a-kassa du är med i påverkar alltså inte vad du kan få för ersättning om du skulle bli av med jobbet.
Tänk på! Din ersättning räknas ut på samma sätt oavsett vilken a-kassa du är med i.
Vad som skiljer dem åt är i stället vilka branscher och yrkesgrupper de riktar sig till. Varje a-kassa har särskilda krav på vad du ska jobba med.
A-kassor riktar sig mot bransch, yrke eller utbildningsnivå
En del a-kassor riktar sig in på en särskild typ av yrke, såsom lärare, säljare eller chef. I det fallet kan det vara tydligt vilken a-kassa som är den rätta för dig, redan i a-kassans namn.
Andra a-kassor riktar sig till många olika yrkesgrupper inom en specifik sektor eller bransch. Det kan vara en övergripande bransch som exempelvis statlig eller privat sektor, eller en mer specifik bransch såsom handel eller pappersindustri.
Dessutom finns det a-kassor som har krav på en viss utbildningsnivå för att du ska kunna gå med. Akademikernas a-kassa är ett sådant exempel.
Tips! Vilken anställningsform du har spelar ingen roll för vilken a-kassa du går med i. Timanställda och bemanningsanställda kan gå med, och få ersättning så länge de uppfyller kraven för a-kassa.
Ibland kan det vara svårare att se direkt vilken a-kassa du hör hemma i. Där vill vi på A-kassa.se hjälpa till. Skriv in ditt yrke i sökrutan så föreslår vi några a-kassor som kan passa dig. Därefter är det viktigt att du läser på om a-kassornas medlemskrav och kollar vilken du kan bli medlem i.
Bara vissa a-kassor tar emot egenföretagare
Många a-kassor riktar sig bara till anställda. Men även du som driver ett företag kan förstås ha behov av a-kassa så småningom. Därför finns det a-kassor anpassade fär egenföretagare.
Som företagare behöver du kolla extra noga på medlemskraven. Säger a-kassan specifikt att egenföretagare kan gå med där så går det bra. Säger de inte det kommer du förmodligen inte kunna bli medlem där.
Några a-kassor som tar emot egenföretagare är Unionens a-kassa och Småa. Även vissa yrkesinriktade a-kassor tar emot dig som driver eget, till exempel Journalisternas a-kassa.
Fackmedlem? Välj fackförbundets a-kassa
Nästan alla a-kassor är kopplade till ett eller flera fackförbund. Till exempel hör Unionens a-kassa förstås ihop med fackförbundet Unionen. Akademikernas a-kassa är i sin tur a-kassan för en mängd olika fackförbund, till exempel Akavia, DIK och Vårdförbundet.
Om du är fackmedlem är det allra oftast en fördel att välja a-kassan som ditt fackförbund samarbetar med. I många fackförbund ingår nämligen en inkomstförsäkring, som gör att du kan få mer ersättning om a-kassans tak är mycket lägre än din lön. Den inkomstförsäkringen kan ha som krav att du är medlem i en specifik a-kassa.
Alfakassan är den enda a-kassan som är fristående från facket i dag.
Hur väljer jag rätt a-kassa?
När du väljer a-kassa ska du först avgöra vilka du kan gå med i. Då smalnar du av alternativen från de 25 a-kassorna ovan till ett eller ett fåtal stycken. Där utgår du från punkterna vi nämnt ovan:
- Är du anställd eller driver du eget?
- Vilken bransch arbetar du i?
- Vilket yrke har du?
- Är du medlem i ett fackförbund?
Svaret på frågorna är inte alltid självklara. Det finns många situationer då det inte är helt lätt att veta vilket jobb du ska räkna med. Här har vi några tips för vilket yrke du ska utgå ifrån när du väljer a-kassa.
Tips på hur du kan välja a-kassa i olika situationer
- Har du flera jobb? Då ska du välja en a-kassa för det jobb där du arbetar mest. Jobbar du lika mycket på båda ställena kan du välja a-kassa för vilken som. Blir du arbetslös beräknas ersättningen ändå från din totala inkomst.
- Byter du jobb ofta? Framför allt i början av arbetslivet är det vanligt att hoppa mellan flera olika branscher. Då kan du välja en a-kassa som inte är yrkesspecifik, till exempel Alfakassan eller Akademikernas a-kassa. Alternativt kan du välja en a-kassa som passar just nu och sedan byta a-kassa när du byter bransch.
- Jobbar du med annat än du är utbildad till? Det smidigaste är om det finns en a-kassa som passar både ditt jobb och din utbildning. Om inte är det ditt arbete som a-kassans ersättning kommer att grundas på, så välj det om du tänker jobba kvar på lång sikt. Vill du hellre söka dig till din utbildningsbransch kan du kolla med lämpliga a-kassor om det går bra att gå med redan nu.