Byt a-kassa

Du kan enkelt byta a-kassa om du inte är nöjd med din nuvarande a-kassa eller om du har bytt yrkesområde. Om du planerar att byta a-kassa är det viktigt att bytet sker utan avbrott i din medlemsperiod. Om din medlemstid inte är sammanhängande kan du behöva uppfylla kvalifikationstiden på nytt.

Bytet måste ske utan avbrott i medlemstiden

Genom att byta a-kassa korrekt följer din medlemstid med till din nya kassa. På så sätt slipper du påbörja ditt medlemskap från noll. Det viktigaste är att medlemskapet i din nya a-kassa börjar direkt då medlemskapet i den förra a-kassan slutar.

Om du till exempel avslutar ditt gamla medlemskap den 30 mars, måste ditt nya medlemskap börja den 1 april för att du ska få ta med dig din medlemstid.

Oftast kan a-kassan du går med i hjälpa till med bytet och se till att det blir rätt. I så fall får du ange i din medlemsansökan att du ger dem fullmakt att avsluta ditt medlemskap i din nuvarande a-kassan. A-kassan hämtar uppgifter om ditt tidigare medlemskap elektroniskt, så det enda du behöver göra är att genomföra bytet korrekt.

Så byter du a-kassa

  1. Ansök om medlemskap i din nya a-kassa från den första dagen i en månad. Se till att du söker medlemskap i en a-kassa vars verksamhetsområde du arbetar eller senast arbetade inom.
  2. Begär utträde från din nuvarande a-kassa den sista dagen månaden före den månad du vill bli medlem i den nya a-kassan.
  3. Skicka in både utträdesanmälan och ansökan om medlemskap i god tid.
Hitta en bättre a-kassa att byta till
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.

Ansök om bytet i god tid

Innan du byter a-kassa bör du känna till att ett utträde inte kan beviljas retroaktivt. Det innebär att du måste skicka in din utträdesanmälan senast under den månad du vill gå ur. Vill du exempelvis gå ur din nuvarande a-kassa den 30 mars, måste a-kassan få in din utträdesanmälan under mars månad.

Tänk på att skicka din utträdesanmälan i god tid innan du vill gå ur a-kassan, så att din a-kassa hinner få in och handlägga in ansökan.

Tänk på! Du kan inte vara medlem i två a-kassor samtidigt, men du måste vara noggrann vid bytet så att det inte blir ett avbrott i din medlemsperiod.

Du kan tidigast bli medlem i en ny a-kassa från och med den första i månaden då din ansökan kommer in till din nya a-kassa. Vill du bli medlem i a-kassan den 1 april måste din ansökan om medlemskap komma in senast under april.

Det går ofta bra att skicka in en ansökan tidigare än så om du anger vilket datum du vill att ditt medlemskap ska börja. Även här är det viktigt att vara ute i god tid, så att du försäkrar att allting blir rätt.

Viktigt att vara ansluten till rätt a-kassa

Om du tillfälligt arbetar med andra arbetsuppgifter än dina ordinarie (under max sex månader) behöver du inte byta a-kassa. Gör du däremot ett permanent karriärbyte och hamnar inom ett annat yrkesområde bör du fundera på att gå med i en annan a-kassa.

Är det så att du blir arbetslös och är ansluten till fel a-kassa kan du troligtvis få ersättning i alla fall. Du behöver alltså inte bli utan ersättning för att du har missat att byta. Men det är ändå viktigt att tillhöra en a-kassa som riktar sig till den bransch du faktiskt jobbar inom.

Byta a-kassa under ersättningsperioden

Det går att byta a-kassa under tiden som du är arbetslös och får ersättning. I så fall ska du ansöka om medlemskap som vanligt, och också skicka in en ansökan om ersättning till din nya a-kassa.

När bytet har gått igenom fortsätter din ersättningsperiod hos den nya a-kassan, och din nya a-kassa tar över utbetalningen av din ersättning. Se därför till att du skickar tidrapporten till din nya a-kassa från den dag du blir medlem. Tala också om för Arbetsförmedlingen att du har bytt a-kassa.