Vanliga frågor om IF Metall a-kassa

Hur blir jag medlem i IF Metalls a-kassa?
För att bli medlem i IF Metalls a-kassa måste du kontakta ditt lokala kontor. Du kan alltså inte fylla i en ansökan direkt på deras hemsida. Däremot kan du fylla i en ansökan på hemsidan om du vill bli medlem i både a-kassan och fackförbundet.
Hur ansöker jag om ersättning från IF Metalls a-kassa?
För att ansöka om ersättning hos IF Metall måste du först skriva in dig hos Arbetsförmedlingen. Därefter loggar du in på Mina sidor och fyller i en ansökan om ersättning och skickar in arbetsgivarintyg som visar vad du har gjort de senaste 12 månaderna. Fyll i din tidrapport som är grundläggande för din ersättning. Därefter fattas beslut om ersättning.
Hur mycket ersättning får man från IF Metalls a-kassa?
Från IF Metalls a-kassa kan du få ersättning med max 80 procent av din tidigare lön om du har varit medlem i minst 12 månader. Ersättningen är max 26 400 kronor/månad före skatt, precis som hos andra a-kassor.
Hur loggar jag in på Mina sidor på IF Metalls a-kassa?
Du loggar in på Mina sidor på IF Metalls hemsida med BankID eller Freja eID+. Om du inte har någon e-legitimation kan du kontakta din bank så hjälper de dig.
Vem kan gå med i IF Metalls a-kassa?
Alla som arbetar inom svensk industri, glasbruk, tvätterier, gruvor och bilverkstäder kan bli medlemmar i IF Metalls a-kassa.
Vad kostar det att vara medlem i IF Metalls a-kassa?
Medlemsavgiften till IF Metalls a-kassa är för närvarande 139 kronor per månad. Om du är medlem i både IF Metalls a-kassa och deras fackförbund blir avgiften något lägre.
Kan egenföretagare gå med i IF Metalls a-kassa?
Nej, egenföretagare kan inte gå med i IF Metalls a-kassa.
Vilken handläggningstid har IF Metalls a-kassa?
IF Metalls a-kassa hanterar ditt ärende så fort de fått in alla uppgifter som de behöver för att kunna fatta beslut. Du måste bland annat kunna visa upp ett arbetsgivarintyg från de senaste 12 månaderna, vara inskriven på arbetsförmedlingen och lämna in en tidrapport.
Kan jag betala IF Metalls a-kassa avgift via autogiro?
Ja, du kan betala avgiften till IF Metalls a-kassa via autogiro.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Kort om IF Metall a-kassa

IF Metalls a-kassa finns till för de personer som jobbar inom plast-, läkemedels-, byggämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin, samt andra liknande branscher.

Medlemsavgiften för IF Metalls a-kassa är 139 kronor i månaden. Men om du också är med i fackförbundet IF Metall blir a-kasseavgiften lite lägre och betalas tillsammans med din fackavgift.

För att få ersättning krävs det att man uppfyller a-kassans lagstadgade krav. Som mest kan man få ersättning i 300 dagar, samt ytterligare 150 om man har barn under 18 år.

Läs mer om IF Metall a-kassa