Vanliga frågor om LIVS a-kassa

Hur blir jag medlem i LIVS a-kassa?
Du blir medlem i LIVS a-kassa genom att skicka in en inträdesansökan. Du kan ladda ner blanketter från LIVS hemsida som du sedan skriver ut och skriver på. Ansökan om medlemskap måste vara skriftlig och du måste arbeta, eller ha arbetat, inom LIVS verksamhetsområde. Tänk på att du inte kan vara medlem i två a-kassor samtidigt.
Hur ansöker jag om ersättning från LIVS a-kassa?
Du ansöker om ersättning från LIVS a-kassa via tjänsten Mina Sidor. Där kan du även fylla i dina tidrapporter och skicka in formulär och meddelanden till a-kassan. Tänk på att du behöver e-legitimation, bank-id eller mobilt bank-id för att kunna logga in på Mina Sidor.
Hur mycket ersättning får man från LIVS a-kassa?
Till följd av coronapandemin har man höjt taket för a-kassornas grund- och inkomstbaserade ersättning, och det gäller alltså även hos LIVS. Om du inte uppfyller kravet för att få inkomstbaserad ersättning kan grundersättningen nu högst bli 510 kronor om dagen, stället för 365 kronor. Taket för den inkomstbaserade ersättningen ligger nu på 1 200 kronor om dagen i stället för 910 kronor de 100 första ersättningsdagarna. Efter 100 dagar är dagpenningen också högre än förut, det vill säga 1 000 kronor i stället för 760 kronor. De tillfälliga reglerna beräknas gälla fram till december 2022.
Vem kan gå med i LIVS a-kassa?
För att gå med i LIVS a-kassa måste du för det första vara folkbokförd i Sverige och vara under 65 år. Rätt till medlemskap har du om du vid ansökningstillfället arbetar och uppfyller villkoren i LIVS stadgar om arbete inom a-kassans verksamhetsområde. Men även om du inte arbetar vid själva ansökningstillfället har du rätt att bli medlem i LIVS a-kassa om du uppfyllde villkoren du senast arbetade.
Vad har LIVS a-kassa för avgift?
Medlemsavgiften hos LIVS a-kassa ligger på 145 kronor per månad.
Kan jag betala LIVS avgift via autogiro?
Ja, det går bra att betala LIVS medlemsavgift via autogiro. På LIVS sida om autogirobetalning finns en blankett du kan ladda ner och fylla i.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning (före skatt)
kr/mån

Kort om LIVS a-kassa

Livsmedelsarbetarnas arbetslöshetskassa är en a-kassa för dem som är anställda inom livsmedelsindustrin. Medlemsavgiften ligger på 145 kronor i månaden. Man kan bara bli medlem om man är yngre än 65 år och inte är medlem i en annan a-kassa.

LIVS har sitt huvudkontor i Stockholm och medlemsantalet ligger i dagsläget på över 31 000 personer.