SMÅA

Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, SMÅA, riktar sig mot dig som har mindre företag och även dina familjemedlemmar. De är precis som andra a-kassor reglerade av lagen om arbetslöshetskassor samt lagen om arbetslöshetsförsäkring.

SMÅA har över 100 000 medlemmar som är småföretagare inom en mängd olika branscher. Medlemsavgiften ligger på 159 kronor per månad.

Vanliga frågor om SMÅA

Hur blir jag medlem i SMÅA?
Du ansöker om inträde direkt på SMÅA:s hemsida. Du behöver BankID eller Freja eID+ för att kunna logga in och ansöka.
Hur ansöker jag om ersättning från SMÅA:s a-kassa?
Efter att du har anmält dig som arbetslös på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag och berättat att du är medlem i SMÅA, skickar a-kassan ut ett informationsbrev till dig. Logga in på Mina sidor och ansök om ersättning. Du behöver en giltig e-legitimation för att använda SMÅA:s digitala tjänster. Varje vecka ska du fylla i en tidrapport i Mina sidor.
Vem kan gå med i SMÅA?
För att bli medlem i SMÅA måste du uppfylla villkoren om arbete inom deras verksamhetsområde, eller ha uppfyllt villkoren när du senast arbetade. SMÅA:s verksamhetsområde omfattar företagare, företagares maka/make och övriga familjemedlemmar som arbetar inom små- och medelstora företag i Sverige. Även anställda föreståndare inom drivmedelshandeln kan bli medlemmar.
Vad har SMÅA för avgift?
SMÅA:s medlemsavgift ligger på 159 kronor per månad. Du kan betala via via pappersfaktura, autogiro eller e-faktura.
Vilken handläggningstid har SMÅA?
SMÅA handlägger ärenden i den ordning de kommer in. Om de behöver fler uppgifter från dig efter att din ansökan blivit behandlad kommer du behöva komplettering, vilket kan förlänga handläggningstiden något. Tänk därför på att vara noga när du läser och fyller i intyg, dokument och formulär innan du skickar in dem till a-kassan.
Hur går jag ur SMÅA?
För att avsluta medlemskapet hos SMÅA loggar du in på Mitt medlemskap via hemsidan, där du sedan väljer Avsluta medlemskap. Det finns även möjlighet att skriva till SMÅA och berätta att du vill lämna a-kassan, och här är det viktigt att du anger namn, personnummer och vilket datum du önskar att utträdet ska ske. Du kan få utträde tidigast från och med den dag som SMÅA får in din anmälan.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om SMÅA

För mer information om SMÅA