två män jobbar vid datorMed hjälp av artificiell intelligens kommer Arbetsförmedlingens lättare kunna kartlägga arbetsmarknaden och matcha dem mot arbetssökandes CV:n och personliga brev. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

För att klara sitt nya uppdrag tar Arbetsförmedlingen hjälp av AI och språkteknologi. Genom Språkbanken vid Göteborgs universitet ska de träna upp en språkmodell som kan analysera innehållet i platsannonser, cv:n och personliga brev, för att kartlägga såväl arbetsmarknaden som arbetssökandes behov, skriver tidningen Publikt.

Arbetsförmedlingens uppdrag har fått nya direktiv från regeringen i och med januariavtalet.  I stället för att främst förmedla arbete ska myndigheten ansvara för att bedöma situationen på arbetsmarknaden och analysera vilka behov arbetssökande har.

Detta ställer också nya krav på metoderna för arbetet. Därför jobbar Arbetsförmedlingen med att ta fram en språkmodell som ska underlätta analysen av platsannonser, cv:n och personliga brev. Nu tar man hjälp av Nationella språkbanken vid Göteborgs universitet för att genom AI-teknik ta fram en så bra språkmodell som möjligt.

Språkmodellen ska matcha innehållet i platsannonser och ansökningar

I ett pressmeddelande från Göteborgs universitet förklarar Peter Ljunglöf, som är forskare vid Språkbanken, hur en sådan här språkmodell fungerar. Det handlar om att få veta hur trolig en mening är i ett visst sammanhang. Exemplet forskaren ger är att en text som handlar om mat kanske innehåller ord som ”pizza” och ”ost” men inte andra, orelaterade ord.

– Genom att gå igenom stora textmängder enormt många gånger får modellen en idé om vilka meningar och ord som hänger ihop med varandra, som samförekommer, säger Peter Ljunglöf

Med en sådan automatiserad kartläggning underlättas arbetsförmedlarnas jobb betydligt, eftersom den kan identifiera vilka platsannonser som är relevanta för arbetssökandes kompetenser, och vice versa.

AI:n får tillgång till 10 miljarder ord genom Språkbanken

Arbetsförmedlingen har tidigare börjat träna språkmodellen med Wikipedias språkbank, som består av 300 miljoner ord. Nu får AI:n i stället tillgång Språkbankens korpus som innehåller så mycket som 10 miljarder ord, vilket ger en mycket mer exakt modell.

Med hjälp av AI:n kan Arbetsförmedlingen lättare få överblick över arbetsmarknaden. Förutom att detta hjälper arbetssökande att hitta jobb kan det också ge en bild av hur arbetsgivare ska utforma sina platsannonser. Dessutom skulle kartläggningen visa vilken kompetens som saknas på arbetsmarknaden och vilken bransch arbetssökande kan satsa på att kompetensutveckla sig inom.

Modellen ska gå att anpassa även till andra sammanhang

Arbetet med språkmodellen pågår hela våren och planen är att den ska bli färdig i sommar.

Tanken är att språkmodellen ska kunna användas även i andra sammanhang. Peter Ljunglöf berättar att Språkbanken ställer krav på en sådan anpassningsbarhet när de tar på sig uppdrag av det här slaget.