Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer arbetslösheten fortsätta stiga under 2024, men sedan sjunka igen under 2025 i takt med att ekonomin stabiliseras. Foto: Arbetsförmedlingen
ArbetsmarknadI dag släppte Arbetsförmedlingen sin prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden under 2024 och 2025. De räknar med att arbetslösheten fortsätter på samma spår som vi har sett nu under hösten, det vill säga uppåt, för att sedan börja gå ner igen under 2025. Bristen på arbetskraft bedöms samtidigt vara fortsatt stor under de kommande två åren.
Sveriges arbetsmarknad har varit förvånansvärt stark med tanke på det osäkra världsläget och de ekonomiska utmaningarna under de senaste åren. Men nu under hösten har man sett tecken på en motsatt trend. Antalet varsel har ökat och det har även arbetslösheten, samtidigt som antalet lediga jobb blivit allt färre.
Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer arbetslösheten fortsätta uppåt under 2024 i takt med att lågkonjunkturen blir allt mer påtaglig, för sedan gå nedåt igen under 2025 då man förväntar sig att ekonomin har blivit starkare.
Info! Prognosen är att arbetslösheten kommer landa på i genomsnitt 6,4 procent (336 000 inskrivna som arbetslösa) för 2023, 6,6 procent (347 000) för 2024 och 6,6 procent (355 000) även för 2025.
Arbetslösheten väntas öka mest i södra Sverige
Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten kommer öka mest i de södra delarna av landet. Och det gäller framför allt i storstadsregionerna, där den konsumtionsberoende privata tjänstesektorn är stor. Om vi tittar längre upp i landet, närmare bestämt i de tre nordligaste länen, bedöms arbetslösheten däremot ligga på lägre nivåer 2025 än vad den gör i dagsläget.
Fortsatt brist på arbetskraft kommande år
Samtidigt som arbetslösheten väntas stiga bedömer Arbetsförmedlingen att bristen på utbildad arbetskraft kommer kvarstå, eftersom en stor del av de arbetssökande saknar de kompetenser som arbetsgivare vill ha.
Efterfrågan på utbildad arbetskraft kommer att vara fortsatt stor oavsett konjunkturläge, enligt Arbetsförmedlingen. Framför allt inom vård och omsorg.
Svagare arbetsmarknad innebär fler långtidsarbetslösa
I takt med att arbetsmarknaden blir svagare väntas långtidsarbetslösheten stiga. Man bedömer att upp mot 85 procent av de långtidsarbetslösa har en svagare position på arbetsmarknaden, och särskilt tufft är det för dem med kort utbildning.
Arbetsförmedlingen betonar vikten av att ta del av de utbildningsinsatser och subventionerade anställningar som finns i dag, för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden på sikt.