Flaggor med arbetsförmedlingens logga mot blå himmel.Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar den lägsta arbetslöshetsnivån på 14 år. Foto: Peter Kroon

Arbetsmarknad

Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik över arbetslösheten i Sverige har det svagare ekonomiska läget ännu inte påverkat arbetsmarknaden. Tvärtom kan man konstatera att arbetslöshetsnivån just nu är den lägsta på 14 år.

Arbetslösheten i Sverige har fortsatt nedåt under en längre tid och i slutet av april landade antalet inskrivna som arbetssökande på 327 000 personer. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,3 procent, vilket är den lägsta siffran sedan mars 2009.

Beredda på att den positiva trenden kan vända snabbt

Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, konstaterar att arbetslösheten förvisso brukar gå ner under våren, men att siffrorna nu har dalat under en längre tid. Han menar att det visar att arbetsmarknaden ännu inte har påverkats av det osäkra ekonomiska läget. 

Arbetsförmedlingen är dock medvetna om att det finns en risk för att siffrorna vänder åt andra hållet relativt snabbt.

Även långtidsarbetslösheten på fortsatt nedgång

Enligt Arbetsförmedlingens siffror fortsätter även långtidsarbetslösheten i Sverige att sjunka. I april hade cirka 141 000 personer varit utan arbete i mer än 12 månader, vilket är 30 000 personer färre än motsvarande period förra året

Arbetsförmedlingens arbete ger positiva resultat

Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör, berättar att de jobbar intensivt med att stötta och erbjuda arbetsgivare olika lönesubventioner så att fler ska kunna anställa “smart”. Att långtidsarbetslösheten fortsätter sjunka menar hon är ett bevis på att deras arbete har positiv inverkan på arbetsmarknaden.