Aktivitetsstöd från Försäkringskassan kan göra det lättare för de som blivit arbetslösa att utbilda sig. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Bibehållen ersättning ska göra det lättare att plugga vidare för de som har blivit arbetslösa under pandemin. Regeringens beslut är mycket goda nyheter, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin, skriver Arbetet

För många kan det vara svårt att ta ett studielån för att plugga vidare när man blivit arbetslös mitt i livet. Men redan nu finns möjligheten för de som vill plugga vidare att göra det med bibehållen ersättning.

Fler arbetslösa kommer erbjudas aktivitetsstöd

Aktivitetsstöd från försäkringskassan kan nu ges till arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen för att gå både utbildningar på gymnasiet men även eftergymnasiala utbildningar. Men fram tills nu har det bara varit vissa grupper som fått göra det.

Tidigare har det bara varit långtidsarbetslösa, personer som har någon funktionsnedsättning och de som deltar i etableringsprogram som haft möjligheten att studera med ersättning. Men efter regeringens beslut ska fler erbjudas den möjligheten.

Fullföljd gymnasieutbildning är den enskilt viktigaste åtgärden

Arbetsförmedlingen ska bedöma vilka som behöver en gymnasieutbildning för att öka sina chanser att få ett arbete. Vidare kortas tiden för de som varit arbetslösa när det gäller yrkeshögskola eller andra eftergymnasiala utbildningar. Det gör att fler kommer ha möjligheten att utbilda sig.

Nyheterna presenterades under måndagen av Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister och Anna Ekström, utbildningsminister.

Enligt Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, behöver man ha en fullföljd gymnasieutbildning för att etablera sig på arbetsmarknaden. Det är den enskilt viktigaste åtgärden.

Får vara utbildningar utanför Arbetsförmedlingens program

Regeringen gav även Arbetsförmedlingen i uppdrag att leda fler arbetssökande till kurser och utbildningar som ligger utanför Arbetsförmedlingen.

Enligt Therese Guovelin är det mycket goda nyheter för de som riskerar att bli arbetslösa eller de som redan har blivit arbetslösa. Men även för företagen är det goda nyheter som kanske inte kan hitta folk när allt börjar ta fart igen. 

Arbetsförmedlingen måste få chansen att utföra sitt arbete

Samtidigt vill Therese Guovelin höja ett varningens finger. Arbetsförmedlingen är redan överbelamrad i tider av nedbantning, omorganisation och coronapandemin. Arbetsförmedlingen måste få möjlighet att prioritera och vägleda människor till dessa utbildningar.

Regeringens beslut börjar gälla 1 november i år och bygger på en överenskommelse mellan Liberalerna och Centerpartiet.