Tecknade figurer som debatterar med pratbubblor ovanför sig.Partiernas åsikter delar sig när det gäller a-kassan ersättningsnivåer när de tillfälliga reglerna slutar gälla nästa år. Det ser ut att bli en tung fråga inför valet i höst. Bild: VectorMine/Shutterstock.com

Politik

Ersättningen från a-kassan höjdes under pandemin för att dämpa de ekonomiska effekterna på arbetsmarknaden, och de tillfälliga siffrorna kommer att gälla under den resterande delen av 2022. Huruvida ersättningen ska sänkas igen nästa år eller ej är fortfarande oklart, men det är utan tvekan en högst omdebatterad fråga mellan partierna och den kommer vara en stor del av valet i höst. Det skriver Fastighetsfolket.

I syfte att dämpa pandemins ekonomiska effekter på arbetsmarknaden infördes tillfälliga höjningar av ersättningen från a-kassan. Ersättningstaket för de 100 första dagarna ökade från 20 020 kronor till 26 400 kronor i månaden, beroende på den arbetslöses tidigare lön. Grundersättningen, det vill säga ersättningen för de som inte är berättigade inkomstbaserad ersättning, ökade från 8 030 kronor till 11 220/månad.

Dessa tillfälliga höjningar kommer gälla året ut, men frågan är vad som händer sedan? Åsikterna gällande ersättningsnivån skiljer sig mellan partierna, men det kommer utan tvekan vara en högst aktuell fråga inför valet i höst.

Vänstern vill höja ersättningen ytterligare

Vänsterpartiet föreslår att man höjer ersättningsnivåerna ytterligare, medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna menar att man ska behålla den befintliga nivån.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tycker att ersättningen ska sänkas till nivåerna som gällde innan pandemins utbrott.

Stärkt ersättning viktigt för Fastighets medlemmar

Fastighetsfolket har pratat med Inger Lundholm, Fastighetsanställdas förbunds nya andre ordförande, som även är högst ansvarig för det facklig-politiska. Hon menar att en förstärkt ersättning från a-kassan är av stor vikt för förbundets medlemmar, framför allt för medlemmar inom städ.

Kan gå snabbt mellan trygg och otrygg anställning

Enligt Inger Lundholm är det inte ovanligt att en städare blir av med jobbet trots att hen har varit anställd under flera års tid. Hon tillägger att i stort sett all städning görs på entreprenad och att en trygg tillsvidareanställning efter en ny upphandling plötsligt inte är så trygg längre.

– Det nya företaget kanske inte tar med de tidigare anställda, och då behöver de trygghet tills de får nästa jobb. De ska kunna betala sin hyra, säger Inger Lundholm till Fastighetsfolket.