Arbetsmarknad

Även om vägen dit fortfarande är lång är drömmen om ett jämställt ledarskaps-Sverige fortfarande ett faktum. I en jämförelse av antalet kvinnliga chefer inom de största börsbolagen utförd av stiftelsen Allbright hamnar Sverige på en andra plats. Förstaplatsen kniper USA, skriver Arbetet.

I Allbrights jämförelse går USA om Sverige i antalet kvinnliga chefer. Jämförelsen har omfattat ledarskapspositioner inom de 30 största börsbolagen. Här har Sverige 24,1 procent kvinnliga chefer medan andelen kvinnliga chefer i USA är 24,8 procent.

USA ger bättre möjligheter för kvinnor som vill ha ledande position

Skillnaden på 0,7 procentenheter kan verka liten men Allbrights tillförordnade vd, Tove Dahlgren, menar att det här är siffror som Sverige bör ta allvarligt på.
Har svenska chefer ambitionen att ta tillvara på de talanger som befinner sig på den globala marknaden behövs en förändring. Statistiken visar i dagsläget att kvinnor som vill slåss om en högst uppsatt position bör ta sig till USA istället. Möjligheten för kvinnor att tilldelas en ledarposition är högre i USA än vad den är i Sverige.
Totalt jämförde Allbright sex olika länder och på sista plats kom Tyskland. Endast 12,1 procent kvinnor sitter på de högst uppsatta ledarpositionerna.

Ledningsgrupper kommer bli jämställda runt 2039

Stiftelsen Allbright arbetar för att visa på de strukturer i samhället vilka fortfarande gör det svårt för kvinnor att nå den högst uppsatta ledningspositionen i svenska börsbolag. Detta trots att en majoritet av organisationerna inom svenska börsbolag utgörs av 40 procent kvinnor.
Fortsätter utvecklingen mot jämställda ledningsgrupper inom den svenska börsen i samma takt, kommer de inte bli jämställda förrän år 2039, skriver Allbright på sin hemsida.
Nyutexaminerade kan alltså börja se fram emot lika villkor mellan könen. Är man 43 år eller äldre kommer ett jämställd ledarskap inom svenska börsbolag inte vara någonting man kommer att få uppleva innan arbetslivets slut.  Många kompetenta kvinnor kommer alltså aldrig att få leva ut sin fulla potential innan de går i pension.