Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) menar att lågkonjunkturen har påverkat individer som vanligtvis är starka på arbetsmarknaden. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Säsongsrensad data från SCB (Statistiska centralbyrån) visar att arbetslösheten landade på 8,4 procent det fjärde kvartalet 2024, vilket innebär en ökning med 0,4 procentenheter på årsbasis. Regeringen har nu beslutat att genomföra en rad åtgärder för att förbättra förutsättningarna för de grupper som har svårast att etablera sig på arbetsmarknaden.
I december 2024 var 370 000 personer (enligt säsongsrensade siffror) inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen och arbetslösheten uppgick till 8,4 procent under det fjärde kvartalet, konstaterar Arbetsmarknadsdepartementet i ett pressmeddelande.
Man ser att vissa grupper har det särskilt tufft på arbetsmarknaden och utgör en större del av det totala antalet långtidsarbetslösa. Det gäller personer med kort utbildning, personer som är utomeuropeiskt födda och personer med funktionsnedsättning.
Lågkonjunkturen har påverkat förutsättningarna
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) konstaterar att den utdragna lågkonjunkturen påverkar individer som annars brukar stå sig väl i konkurrensen på arbetsmarknaden. Men enligt Persson finns det lediga jobb att söka, och många arbetsgivare letar också efter personer med rätt kompetens.
Han menar att det är viktigt att förhindra långtidsarbetslöshet, och att regeringen därför nu prioriterar insatser för att få “de ekonomiska hjulen att snurra igen”.
Ökar kraven på arbetslösa
I dagsläget får arbetslösa en varning om de inte har tagit del av en insats, åtgärd eller aktivitet eller inte sökt den utbildning han eller hon tilldelats. Regeringen anser dock att en varning inte är tillräckligt, utan att sanktionerna för de som på något sätt missköter arbetssökandet måste vara mer kännbara. I syfte att skapa motivation för fler att komma tillbaka till arbetsmarknaden stramar regeringen nu åt regelverket på flera punkter.
Samtidigt inför de även en rad åtgärder för att förbättra förutsättningarna för de grupper som har det svårast att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.
Regeringens åtgärder är att
- Förbättra möjligheterna för att fler ska kunna gå en yrkesutbildning, där de under 2025 satsar 900 miljoner kronor på regionalt yrkesvux (regional yrkesinriktad vuxenutbildning) som ska ge 11 000 nya platser.
- Utöka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildningar.
- Förbättra förutsättningarna på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning.
- Göra integrationspolitiken mer kravbaserad, där man har infört ett integrationspolitiskt mål med fem delmål: ett av dem slår fast att integrationspolitiken ska bidra till språklig integration.
- Genomföra en bidragsform i tre delar för fler i arbete: ett bidragstak som ska hålla bidragen lägre än inkomsten från ett arbete, en successiv kvalificering till den svenska välfärden samt ett aktivitetskrav för rätten till försörjningsstöd.