Bord och stolar på en uteservering som står uppställda och visar att restaurangen har stängt.Under 2020 toppade hotell- och restaurangbranschen konkursstatistiken och sedan oktober 2020 har branschen fått nästan 900 miljoner kronor i korttidsstöd. Rådande personalbrist och gamla skulder ledde till att antalet konkurser ökade i juli. Foto: GiselleA/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Coronapandemin har slagit hårt mot Hotell- och restaurangbranschen. Antalet konkurser ökade under sommaren och i juli var konkurserna elva procent fler än 2020. Enligt UC kan en bidragande orsak vara brist på personal, skriver Hotellrevyn.

Hotell- och restaurangbranschen har haft det tufft sedan pandemin bröt ut och restriktioner infördes under våren 2020. Förra sommaren såg det ändå ut att ljusna för landets hotell och restauranger. Men när hösten kom skenade smittan återigen och restriktionerna skärptes.

Små marginaler och inställda evenemang resulterade i ökade konkurser

De skärpta restriktionerna ledde till att många restauranger tvingades ställa in sina avgörande julbord. Små marginaler och inställda julbord resulterade i att antalet konkurser ökade. Under 2020 toppade hotell- och restaurangbranschen konkursstatistiken. 

Antalet konkurser minskade under våren 2021. Men under juli ökade antalet konkurser återigen. Enligt UC:s kreditexpert, Richard Damberg, kan konkurserna delvis bero på gamla skulder, men han har även hört att ett stort problem har varit den rådande personalbristen.

Ser ljust ut trots att konkurserna ökade i juli

Många av de som tidigare arbetat inom hotell- och restaurangbranschen har antingen börjat studera eller sökt sig till andra sektorer på arbetsmarknaden. Enligt Richard Damberg skulle fler företag kunna ha en högre omsättning om det fanns fler att anställa.

Men trots att konkurserna ökade under juli månad ser det ändå ljust ut. Enligt UC kommer efterfrågan att öka.

900 miljoner i korttidsstöd

Sedan oktober 2020 har hotell- och restaurangbranschen fått närmare 900 miljoner kronor i korttidsstöd, rapporterar Hotellrevyn. Det är en fjärdedel av det totala korttidsstödet på 3,4 miljarder kronor. Det visar att hotell- och restaurangbranschen är den bransch på arbetsmarknaden som har haft flest korttidspermitterade av alla. Näst hårdast drabbade är handel och bilverkstäder. De har fått ta del av 17 procent av regeringens korttidsstöd.