Tom restaurang där stolarna står upp- och nedvända på borden.69 188 personer fick besked om varsel under mars och april. Tre månader efter beskedet var 53 procent arbetslösa. Störst andel arbetslösa finns inom hotell och restaurang. Foto: Kevin Massicotte/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Fler än hälften av de som varslades i mars och april har blivit uppsagda. Hotell- och restaurangnäringen är de branscher som drabbats hårdast och har det högsta antalet uppsagda, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

15 635 personer skrev in sig som arbetssökande mellan 31 augusti och 6 september. Även om det är betydligt fler än veckan innan har andelen arbetslösa minskat något till 9,1 procent, eftersom flera har fått arbete eller påbörjat en utbildning.

Under förra veckan blev 1 818 personer varslade om uppsägning. Sedan början av mars har totalt 97 923 personer varslats. 

53 procent av de varslade har blivit uppsagda

Ett halvår efter coronapandemins utbrott har Arbetsförmedlingen gjort en preliminär uppföljning av hur många varsel som har lett till uppsägningar.

Under mars och april fick 69 188 personer besked om att de varslades om uppsägning. Tre månader efter att de fått besked om varsel hade 53 procent av dem blivit uppsagda.

20 procent av de som fick besked om varsel under mars och april har varit arbetslösa någon gång under de tre månaderna efter att de fick besked om varsel. Motsvarande siffra under finanskrisen var 16 procent.

Värst drabbad är hotell- och restaurangbranschen

Enligt Arbetsförmedlingens analyschef, Annika Sundén, är det en indikation på att uppsägningarna under coronakrisen kommer snabbare än under finanskrisen 2008. Dessutom har fler av de som varslats nu blivit arbetslösa.

Det finns stora skillnader mellan olika branscher när det gäller andelen uppsagda och arbetslösa. Flest varsel och störst andel uppsagda finns i hotell- och restaurangbranscherna, där 68 procent av de varslade också blev arbetslösa. Inom branschen kultur, nöje och fritid har 62 procent av de varslade blivit arbetslösa. 

Coronakrisen har slagit hårt mot ingångsjobben

Enligt Annika Sundén har coronakrisen slagit hårdast mot servicenäringar där det finns många ingångsjobb, till skillnad från finanskrisen som slog hårdast mot industrin.

Majoriteten av de som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen på grund av varsel återfinns i hotell- och restaurangbranschen.