Det ser allt ljusare ut för nöjes-, kultur- och fritidsnäringarna i Sverige. Nöjesparker som Gröna Lund gjorde en kraftig ekonomisk återhämtning under den första halvan av 2021. Foto: NadyaEugene/Shutterstock.com
ArbetsmarknadSakta men säkert ser man hur nöjes-, kultur- och fritidsnäringarna återhämtar sig efter förra årets kris. Under det första halvåret 2021 ökade omsättningen med 6 procent jämfört med motsvarande period 2020, men det är fortfarande några branscher som kämpar för att hålla sig ovanför ytan. Enligt SCB är det även tusentals jobb som har försvunnit.
Näringarna inom kultur, nöje och fritid drabbades hårt av pandemins effekter förra året, men under de första sex månaderna av 2021 har det sett allt ljusare ut. Sammanlagt har näringarnas omsättning växt med 6 procent, motsvarande två miljarder kronor, jämfört med samma period 2020. Men det är fortfarande vissa branscher som har det tufft, och många jobb har försvunnit.
Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, berättar i ett pressmeddelande att antalet anställda inom nöje, kultur och fritid minskade med 4 procent under det första halvåret 2021 – från 54 300 till 52 300.
Svag utveckling för artistisk verksamhet
Enligt SCB:s siffror sjönk omsättningen inom de kulturella verksamheterna med 11 procent under den första halvan av 2021 jämfört med 2020. Särskilt dåligt ska det ha gått för stödföretag till artistisk verksamhet där omsättningen sjönk med hela 20 procent. Daniel Lennartsson tillägger att även artistisk verksamhet hade en svag utvecklingskurva under årets första halva med ett omsättningstapp på 0,2 miljarder kronor.
Ekonomisk ljusning för museer och temaparker
I museibranschen ser det allt ljusare ut och intäkterna ökar i takt med att allt fler nu kan öppna upp igen. Under det första halvåret 2021 ökade omsättningen med 22 procent. Branscherna inom privata sport-, fritids- och nöjesverksamheter har också gynnats av att restriktionerna börjar lättas upp, och här ökade omsättningen med 10 procent.
Nöjes- och temaparker som Liseberg, Gröna Lund och Skara sommarland står för den största återhämtningen, men precis som Daniel Lennartsson påpekar är det fortfarande en bra bit kvar innan man når ”normala” omsättningsnivåer.