För att kunna utveckla självkörande bilar behövs en mängd personer som gör enkla, men nödvändiga uppgifter för att lära AI:n att förstå trafiksituationer. Foto: metamorworks/Shutterstock.com
ArbetsmarknadMiljontals människor världen över arbetar med så kallade spökarbeten. Det är mindre, enklare jobb som trots detta är en förutsättning för AI-utvecklingen. Den branschen skuggas av otrygga anställningar, och det finns risk att en ny underklass av arbetare skapas, skriver Arbetsvärlden.
Ofta talar man om artificiell intelligens (AI) som en risk för att arbeten ska försvinna. Till exempel tros sådant som självkörande bilar ge stora konsekvenser för taxiförare och lastbilschaufförer.
Men utvecklingen av AI har också skapat arbeten, och inte bara för datavetare och programmerare. Runt om i världen finns människor som för en låg ersättning utför enklare uppgifter som är en förutsättning för att algoritmerna ska fungera.
Forskarna bakom boken Ghost Work kallar den här typen av jobb för spökarbeten, det vill säga människor med otrygga anställningar som finns bakom kulisserna hos de kända nätföretagen.
Människor måste lära dataprogrammen att känna igen mönster
För att ett dataprogram ska kunna lära sig att känna igen mönster i bilder, till exempel en trafiksituation, behöver dessa bilder först märkas upp av människor.
Denna uppmärkning görs manuellt och delegeras ofta ut till så kallade spökarbetare. Via en hemsida kan människor i princip var som helst i världen utföra dessa arbetsuppgifter åt uppdragsgivaren mot betalning. På så sätt kan företagen bygga upp ett referensbibliotek med uppmärkta bilder, som dataprogrammet sedan kan bygga sina algoritmer på.
I dagsläget är det en halv miljon människor globalt sett som lever på att markera objekt på bilder ur trafiken, visar en tysk rapport från i år. Sådana uppmärkta bilder har varit en förutsättning för att utvecklingen av självkörande bilar är på väg att bli verklighet.
Otrygga spökarbeten riskerar att bli en ny underklass
Författarna till Ghost Work varnar för att detta upplägg riskerar att skapa en ny underklass av arbetare, skriver Arbetsvärlden. Det handlar nämligen om billiga, otrygga anställningar utan någon vidare möjlighet att klaga om arbetet blir underkänt eller betalningen uteblir. Uppdragsgivaren behöver inte heller förklara sig vid en eventuell avstängning av en arbetare.
Något som däremot kan vara positivt är att arbetarna kan hitta en väg in på arbetsmarknaden genom dessa spökarbeten. Även grupper som ofta blir diskriminerade på den ordinarie arbetsmarknaden kan vara anonyma spökarbetare, skriver Arbetsvärlden.
När Arbetsvärlden frågar Volvos utvecklingscenter vill de inte svara på hur de tar fram sina algoritmer. Men de har ett stort nätverk av partners och underleverantörer, varav åtminstone en kan kopplas till spökarbete.