Pressbild på arbetsmarknadsminister eva nordmark mot grå bakgrund.Det är fortfarande osäkert vilka effekter kriget i Ukraina kommer ha på svensk arbetsmarknad, men enligt Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har vi ett bra utgångsläge. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmarknad

Två heta arbetsrelaterade frågor just nu är vad ukrainska flyktingar kan tänkas behöva för att snabbt kunna få en anställning här i Sverige, och vilka effekter kriget kommer ha på den svenska arbetsmarknaden. Det skriver Arbetet, som bland annat har pratat med Anders Forslund, professor på IFAU.

Än så länge är det svårt att säga om och i så fall hur det pågående kriget i Ukraina kommer att påverka arbetsmarknaden i Sverige. Det är inte heller helt klart hur väl vi är rustade för att kunna ta emot och stötta de ukrainska flyktingar som kommer hit.

Detta konstaterar Anders Forslund, professor på IFAU (institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering), i en intervju med Arbetet.

Akut flyktingmottagande gör det svårt att ställa prognos

Anders Forslund menar att det är särskilt svårt att ställa någon prognos för vad man behöver göra på arbetsmarknaden på längre sikt eftersom det nu rör sig om akut flyktingmottagande.

– Men jag hoppas att Ryssland tvingas ta sitt förnuft till fånga så att det blir ett kortvarigt behov, säger han till Arbetet.

Ukrainska flyktingar ska få arbetstillstånd från dag 1

Regeringen och Arbetsförmedlingen höll nyligen en pressträff om det framtida läget på arbetsmarknaden. Migrationsminister Anders Ygeman (S) konstaterade att det kommer underlätta att de som kommer till Sverige från Ukraina får arbetstillstånd redan från dag 1.

Eftersom man nu för första gången har aktiverat massflyktsdirektivet kommer processen vara enklare och gå betydligt snabbare än under krisen 2015.

Goda förutsättningar att få in en fot på arbetsmarknaden i Sverige

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) menar att Sverige, trots osäkerheterna, har ett bra utgångsläge på arbetsmarknaden. Enligt Nordmark finns det även goda förutsättningar för de som kommer från Ukraina till Sverige att få in en fot på arbetsmarknaden.

I Ukraina är gymnasial utbildning standard och det är vanligt att läsa vidare på universitet och högskola. Många pratar även bra engelska. I Sverige finns det just nu många lediga jobb inom handel, restaurang, vård och omsorg. Snart kommer det även finnas en rad säsongsarbeten att söka.