Närbild av motorhuven på en av Scanias lastbilarTrots årets hittills svaga resultat tror Scanias vd Henrik Henriksson att resultatet kommer att vända. Foto: filmbildfabrik.de/Shutterstock.

Arbetsmarknad

Scania presenterar en svag kvartalsrapport med stora förluster. En konsekvens av förlusterna är att 5 000 tjänster kommer att försvinna från bolaget, varav åtminstone en 1 000 av dessa omfattar svenska arbetare, rapporterar Ekot.

Scanias kvartalsrapport vittnar om dåliga tider för den svenska lastbilstillverkaren. Företaget redovisar en förlust på 500 miljoner kronor och en minskad försäljning av lastbilar på 40 procent under årets andra kvartal.

En följd av det svaga resultatet är att bolaget tvingas göra kraftiga nedskärningar på personalen. Till Sveriges Radio avslöjar Scanias vd Henrik Henriksson att planen, som ännu inte är helt färdig, är att dra ned på totalt 5 000 tjänster på företaget.

Huvudsakligen tjänstemannajobb i Södertälje som försvinner

En majoritet av tjänsterna som försvinner är baserade utanför Sverige, men den svenska personalen förblir inte opåverkad. Planen är att minst 1 000 personer i Södertälje, i huvudsak tjänstemän, kommer att bli av med jobbet.

Utöver det kan det bli tal om ytterligare nedskärningar som drabbar både försäljnings- och produktionspersonal.

Scanias vd optimistisk inför framtiden

Trots de dystra siffrorna från delårsrapporten menar Henrik Henriksson att bolaget börjar ana ljusglimtar i horisonten. En siffra som Henriksson pekar på är orderingången, som under slutet av kvartalet ökade successivt.

– Tittar vi på kvartal två så ser vi succesivt en förbättring månad för månad. Men det är för tidigt att säga om det är en trend som kommer hålla i sig i kvartal tre, säger Henriksson till Sveriges Radio.

I höst planerar bolaget att skruva upp produktionstakten ordentligt. Om allt går som det ska är tanken att bolaget fortsätter med den högre produktionstakten också in på nästa år.

I bästa fall kan den ökade produktionstakten också innebära att vissa tjänster återinförs. Det skulle innebära att personer som blivit av med sina jobb får chansen att få tillbaka sina tjänster.