tomt kontorslandskap utan arbetareMånga arbetsgivare tvingas varsla och säga upp personal, samtidigt som andra arbetsgivare har akuta behov av arbetskraft. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Coronapandemin har lett till många varsel, och antalet personer som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen ökar snabbt. Enligt Arbetsförmedlingens siffror har 49 500 personer blivit varslade sedan den 1 mars. Arbetslösheten kommer troligtvis att öka ännu mer, och Arbetsförmedlingen förbereder sig för att klara trycket.

Coronaviruset har påverkat samhället på många sätt, inte minst ekonomiskt. Många företag kämpar med att klara sig, och som följd har många fått säga upp eller varsla personal. Arbetsförmedlingen rapporterar att 49 500 personer har blivit varslade mellan den 1 mars och 6 april.

De branscher som har drabbats hårdast är hotell- och restaurang, bemanning och handel, transport samt information och kommunikation. Av de som har blivit varslade har 54 procent en arbetsgivare i Stockholm.

Antalet nyinskrivna arbetslösa ökar snabbt

De som har blivit varslade har förstås inte förlorat sitt jobb än, men tim- och visstidsanställda har redan börjat påverkas av situationen. Antalet personer som skriver in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen ökar snabbare än vad man har sett på länge.

Under en veckas tid i år, från den 30 mars till 5 april, skrev 25 350 personer in sig på Arbetsförmedlingen. Samma vecka förra året var antalet nyinskrivna 8 589 personer. Det är en skillnad på 16 761 personer.

– Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen förbereder sig för ökad arbetslöshet

Arbetsförmedlingen tror inte att arbetslösheten kommer att minska under den närmaste tiden, utan snarare tvärtom. Till TT säger Annika Sundén att man uppskattar att arbetslösheten kommer att ligga på cirka tio procent i sommar, kanske till och med ännu högre. Det skriver SVT.

Av den anledningen vill Arbetsförmedlingen erbjuda resurser för att hjälpa de som förlorar sitt jobb. Det som är högst prioriterat är att alla som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen snabbt ska få en första kontakt och på så sätt kunna få stöd och ersättning.

Arbetsförmedlingen har även samlat annonser för arbetsgivare som har akut behov av personal. Behöver man ett nytt jobb snabbt kan man alltså gå in på Arbetsförmedlingen och titta efter #jobbjustnu.