Foto: Centerpartiet

Politik

Allianspartierna har gemensamt kommit fram till ett förslag om att införa tvåårig yrkesskola. Främsta syftet är att fånga upp de som saknar gymnasiebehörighet eller är nyanlända.

Ett stort problem i landet är alla som går ut nian utan gymnasiebehörighet. Det handlar om totalt 17,5 procent, eller cirka 20 000, av alla elever som lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.

Yrkesskola utan teoretiska ämnen

Med förslaget vill allianspartierna ge elever som går ut nian utan gymnasiebehörighet en möjlighet att få en utbildning på gymnasienivå. Det finns idag introduktionsprogram avsedda för elever som saknar gymnasiebetyg, men få av eleverna där lyckas komma vidare till gymnasieexamen. Yrkesskolan är istället tänkt att ha väldigt lite teoretiska ämnen vilket förhoppningsvis ska leda till att man kan fånga upp de som inte vill eller klarar mer akademiskt inriktade studier.
– Många arbetsgivare har i dag svårt att hitta kvalificerad arbetskraft och vi måste uppvärdera yrkesskicklighet och praktisk kunskap. Därutöver måste vi korta avstånden mellan arbetsgivare och elever, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf, till DN.

Alliansen kommer rösta nej till regeringens förslag

Även regeringen har kommit med ett förslag om att göra alla yrkesutbildningar högskoleförberedande. Det skulle innebära att alla som läst en gymnasieutbildning sedan skulle ha möjlighet att läsa vidare på högskola eller universitet utan att behöva komplettera sina betyg. Detta förslag meddelar Alliansen att man kommer att rösta nej till, vilket kritiseras av gymnasieminister Anna Ekström.
– Det är en besvikelse att se dem gå fram med nygamla förslag som vi vet inte fungerar. Arbetsgivarna och Svenskt Näringsliv har varit tydliga med att yrkesutbildningarna bör vara högskoleförberedande för att vara attraktiva. Nu skapar man utbildningar som ingen vill ha, och som leder rakt in i en återvändsgränd. Vi vet att de som har en fullständig gymnasieexamen får bättre arbete och ett bättre liv, säger Ekström.

Alliansen tar fram flera gemensamma förslag

Förslaget om tvåårig yrkesskola är tänkt att tillhöra det gemensamma program som Alliansen går till val på. För någon vecka sedan meddelande man även ett annat gemensamt förslag, nämligen att skrota Arbetsförmedlingen. Under våren väntas ännu fler gemensamma förslag presenteras.