Dörr till arbetsförmedlingens kontor med lapp med öppettider.Regeringen vill att Arbetsförmedlingen ska förbättra tillgängligheten i landet och även öka möjligheterna till fysiska möten. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Igår presenterade regeringen nya regler för Arbetsförmedlingen, och myndigheten ska till exempel förbättra den lokala närvaron och öka möjligheterna till fysiska möten. Regeringen gjorde det även tydligt att Arbetsförmedlingen måste ha koll på vilka kunskaper och kompetenser arbetsgivare söker, eftersom långtidsarbetslösheten fortfarande är ett problem. Det skriver Arbetet.

Under en pressträff presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) nya regler för Arbetsförmedlingen. Regeringen vill bland annat att myndigheten ska förbättra den lokala närvaron och öka möjligheterna till fysiska möten.

Nordmark konstaterar att Arbetsförmedlingen helt enkelt måste fungera bättre och finnas tillgänglig i hela landet. Hon menar att den lokala närvaron kan lösas i form av egna kontor, lokaler som hyrs ut av kommunen eller genom statliga servicekontor.

Måste ha koll på vilka kunskaper och kompetenser som arbetsgivare söker

Regeringen gör det även tydligt för Arbetsförmedlingen att de måste ha koll på vilka kompetens- och kunskapskrav som arbetsgivare har. Arbetsförmedlingen ska även kunna stötta personer med funktionsnedsättning genom egna kunskaper och verksamhet.

Eva Nordmark menar att läget på arbetsmarknaden förvisso är ljust just nu, men att långtidsarbetslösheten fortfarande är ett problem. Många arbetslösa saknar även den kompetens som arbetsgivare söker.

Nära hälften av alla inskrivna har varit arbetslösa i över ett år

Statistiken visar att det just nu är 160 000 personer som har varit utan jobb i över ett år, vilket är ungefär hälften av det totala antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Eva Nordmark tillägger att nästan 100 000 av de långtidsarbetslösa har varit utan jobb i över två år.

Fick ett nytt uppdrag

Myndigheten fick även ett nytt uppdrag gällande förändringar kring matchningstjänster, samarbete med kommunerna och vad som gäller för ersättning till kommuner som ordnar aktiviteter för personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program.