Bland annat i Arvidsjaur kommer Arbetsförmedlingens avvecklade kontor att få tillbaka sin personal, enligt generaldirektör Maria Mindhammar. Foto: Landscapes From The Sky/Shutterstock.com och Johan Karlberg/vanliga-fragor/arbetsformedlingen-a-kassa
Flera av de lokala kontor som Arbetsförmedlingen har avvecklat kommer att få tillbaka sin personal. I nuläget meddelar myndigheten att 99 av orterna som drabbats av nerläggningar har fått tillbaka verksamheten igen. Men facket håller inte med om att formerna av Arbetsförmedlingens närvaro räcker till på alla dessa orter, skriver Publikt.
Arbetsförmedlingen har säkrat närvaron på 99 av de 132 orter där lokala kontor har avvecklats tidigare. Det rapporterade myndigheten till regeringen under helgen.
Så långt stämmer läget med regeringsuppdraget att vara närvarande och ha en fungerande verksamhet över hela landet, antingen genom egna kontor, statliga servicekontor eller i samverkan med kommuner.
Arbetsförmedlingen följer upp de lokala lösningarna
Maria Mindhammar är generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon berättar att myndighetens utgångspunkt är att säkerställa att de kan möta kunderna på plats, och därmed att inte avveckla lokala kontor.
Hon säger att myndigheten kommer att följa upp hur väl deras lokala närvaro bemöter behovet och anpassas efter avståndet till närliggande kontor. På de håll där samarbeten med statens servicekontor och kommunsamverkan inte räcker vill Arbetsförmedlingen göra justeringar, enligt Maria Mindhammar.
För en tid sedan gick Arbetsförmedlingen till exempel ut med att kontoren i Arvidsjaur och Härnösand, som varit tänkta att avvecklas, i stället kommer att bli kvar och få fast bemanning.
Servicekontoren räcker inte till, enligt facket
Fredrik Andersson är ordförande för fackförbundet ST inom Arbetsfömedlingen. Han säger att myndigheten kommer ge besked i slutet av veckan om vilka fler kontor som kommer öppna upp. Däremot ifrågasätter han Arbetsförmedlingens rapport om att närvaron är säkrad på så många orter.
– På de flesta platser kan de som arbetar på Statens servicecenter inte hjälpa arbetssökande på annat sätt än att uppmana dem att ringa Arbetsförmedlingens kundtjänst. Det är patetiskt att kalla det för stöd.
Han menar också att de handläggare som blivit varslade om uppsägning fortfarande inte vet vad som kommer att hända med deras jobb. Detta har inte förändrats av helgens besked, enligt Fredrik Andersson.