En man och en kvinna som bär munskydd tittar på ett papper som mannen håller i och ser bekymrade ut.Under coronapandemin har arbetslösheten ökat. För personer som blir arbetslösa och som inte är med i a-kassan kan det innebära ett enormt inkomstbortfall och oftast att man går back. Foto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock.com

A-kassa

Så pass många som nästan 30 procent på arbetsmarknaden är inte med i a-kassan. Att gå från fast anställd till arbetslös kan innebära ett rejält bakslag i deras ekonomi, skriver SvD Näringsliv.

Under coronapandemin har cirka 100 000 svenskar blivit av med sina arbeten. För merparten av hushållen betyder det en enorm förändring när det gäller hushållets ekonomi. 

Drabbade får flera tusenlappar mindre i plånboken

Swedbank har gjort en kalkyl på hur arbetslösheten påverkar privatekonomin. Enligt beräkningar handlar det om flera tusenlappar mindre för alla som drabbats.

Swedbanks senioranalytiker, Madelén Falkenhäll, säger att det blir ett väldigt tapp när man går från lön till arbetslös.

A-kassan ger ett visst ekonomiskt skydd

Att vara medlem i a-kassan ger ett visst ekonomiskt skydd. Men det är ändå stor skillnad jämfört med lön. Trots att det alltid finns en viss risk att bli arbetslös är det inte alla som är med i a-kassan. Av arbetskraften i Sverige är det 72 procent som är medlemmar i a-kassan.

Enligt de tillfälliga reglerna som infördes till följd av coronakrisen är ersättningen 80 procent av lönen upp till 33 000 kronor under de första 100 dagarna. Förslaget är att de tillfälliga reglerna ska finnas kvar till 2022.

Minus i privatekonomin om du inte är med i a-kassan

En ensamstående person som bor i en tvårumslägenhet och har en lön på 32 700 kronor har vanligtvis kvar 11 200 kronor efter skatt när det mest nödvändiga är betalt. Om personen blir arbetslös och är med i a-kassan blir ersättningen 80 procent. Det betyder att 7 000 kronor försvinner och kvar blir 4 400 kronor.

Om man inte är med i a-kassan går man helt klart minus. Om man inte är med i a-kassan kan man visserligen ha rätt till grundbeloppet som ligger på 11 200 kronor. Även grundbeloppet har höjts till följd av coronapandemin. Men oavsett går man back med 4 900 kronor varje månad. 

Enligt Madelén Falkenhäll är det väldigt tydligt att det blir minus på kontot om man inte är med i a-kassan.

Dubbel arbetslöshet utan a-kassa slår hårt mot hela hushållet

För en tvåbarnsfamilj med två arbetande vuxna som har löner på 20 800 kronor och 36 200 kronor skulle en arbetslöshet innebära att familjen får kvar 2 600 kronor efter skatt och nödvändiga utgifter i stället för 16 000 kronor om båda hade fått behålla sina arbeten. Om de däremot inte skulle vara med i a-kassan skulle det bli ett minus på 10 200 kronor.

Enligt Madelén Falkenhäll blir det svårt om man inte har sparat ihop till en buffert.

A-kassa – en billig försäkring om du blir arbetslös

Flera arbetslöshetskassor har nyligen höjt avgiften till a-kassan, mycket på grund av coronapandemin som lett till ökade kostnader för att man har höjt taket i försäkringen.

Avgiftshöjningen varierar mellan olika a-kassor från ett par kronor till cirka 60 kronor. Månadskostnaden för att vara med i a-kassan ligger mellan 115 och 175 kronor.

Tips! Här på vår sajt kan du jämföra a-kassor och hitta rätt a-kassa för dig.

Enligt Madelén Falkenhäll är det ändå en liten kostnad i förhållande till vad man får tillbaka. Det är bra att vara med i a-kassan och det är en väldigt billig försäkring.