Pressbild på eva samakovlis.Arbetsförmedlingens analysdirektör Eva Samakovlis beskriver arbetsmarknaden som överraskande motståndskraftig. Foto: Eva Dalin

Arbetsmarknad

Enligt en sammanställning från Arbetsförmedlingen är svenska arbetsmarknaden stark trots det osäkra ekonomiska läget. Antalet lediga jobb ligger samtidigt på en ovanligt hög nivå, och många arbetsgivare har fortfarande svårt att hitta rätt kompetens. Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Strax över 341 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,5 procent. I februari 2022 låg siffran på 7,2 procent. Många arbetsgivare uppger dock fortfarande att de har svårt att hitta rätt kompetens, och antalet lediga jobb i Platsbanken är uppe på en ovanligt hög nivå. 

Hela 188 900 lediga jobb fanns att söka i februari.

Risk för sämre utveckling om osäkerheten håller i sig

Enligt Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, har arbetsmarknaden visat sig vara överraskande motståndskraftig. De har hittills inte sett några tecken på att det allt tuffare ekonomiska läget har haft någon större påverkan på arbetslösheten.

Hon tillägger att det fortfarande råder stor osäkerhet när det gäller den ekonomiska utvecklingen. Och ju längre osäkerheten håller i sig desto större är också risken för en negativ utveckling.

Prio ett är att förhindra att fler går in i långtidsarbetslöshet

Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör, menar att deras uppdrag är att upprätthålla en så välfungerande arbetsmarknad som möjligt. Och deras prio ett just nu är att förhindra att fler går in i långtidsarbetslöshet och hamnar längre bort från marknaden. 

Enligt Mindhammar handlar det till exempel om att se till så att fler får möjligheten att hoppa på en utbildning eller erbjuds en subventionerad anställning.

Så såg arbetsmarknaden ut i februari 2023

Arbetsförmedlingen har gjort en kortare sammanställning av läget på arbetsmarknaden under februari, och den ser du här nedanför.

  • Sammanlagt 341 076 personer (6,5 procent) var inskrivna som arbetslösa.
  • Sammanlagt 38 801 ungdomar (7,7 procent) i åldern 18–24 år var inskrivna som arbetslösa.
  • 144 760 av de inskrivna arbetslösa hade varit utan arbete i 12 månader eller mer.
  • 158 437 personer var öppet arbetslösa, det vill säga arbetslösa som vill och kan arbeta och aktivt söker en ny anställning.
  • 182 639 personer deltog i program med aktivitetsstöd.
  • 30 775 personer anmälde sig som arbetssökande.
  • 25 102 personer erbjöds nytt arbete.
  • 15 684 personer varslades om uppsägning.