två barnmorskor som förlöser ett barnBarnmorskor som är fast anställda har en tredjedel av den lön som stafettbarnmorskorna erbjuds. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Det råder stor brist på barnmorskor i hela landet och för att råda bot på det kan bemanningsföretagen i region Västernorrland nu erbjuda inhyrda barnmorskor en månadslön på 95 000 kronor. Enligt tidningen Vårdfokus är lösningen med en hög ersättning ingen tillfällig lösning för sommaren utan den gäller redan nu.

Allt fler regioner och kommuner anlitar bemanningsföretag för att rekrytera barnmorskor till stafettjobb där de erbjuds fantasilöner. Samtidigt läggs locket på när det gäller lönerna för barnmorskor som är fast anställda. 

Stora löneskillnader mellan inhyrd personal och de som är fast anställda

Enligt Therese Burlin som är ledamot i styrelsen för Vårdförbundet är stafettlönerna en förolämpning mot de barnmorskor som är fast anställda. Eftersom hon snart är färdigutbildad barnmorska följer hon flera grupper på sociala medier. I hennes flöde dök det upp en annons där barnmorskor erbjöds 95 000 kronor i månadslön för jobb på kvinnokliniken i Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Enligt Therese Burlin finns det flera bemanningsföretag där barnmorskor erbjuds cirka 80 000 kronor i månadslön. Hon själv har sökt arbete på kvinnokliniken i Sundsvall och där har hon fått jobba hårt i löneförhandlingen som stannade på 32 500 kronor, vilket är vad nya barnmorskor får i månadslön. Ändå är det mer än vad erfarna barnmorskor har i medellön.

Stafettpersonal tas in för att avlasta de som är fast anställda

Enligt Marju Dahmoun som är länsverksamhetschef på kvinnokliniken har ersättningarna till bemanningsföretagen i regionen ökat, vilket också är något som hon har bekräftat till Vårdfokus. Hon tycker också att systemet med stafettbemanning är konstigt,då bristen på barnmorskor är stor. Det går inte att dra ner på den vården, och för att avlasta de som är fast anställda måste de ta in stafettpersonal.

De barnmorskor som har fast anställning kommer att få en ersättning för de extra pass de tar och som är likvärdig deras grundlön. Dock kan Marju Dahmoun inte svara på hur stor ersättningen är.

Höga löner för inhyrda barnmorskor är ingen tillfällig lösning

Den ersättning som stafettbarnmorskorna erbjuds gäller redan nu och är alltså ingen temporär lösning under sommaren. Under tiden önskar Marju Dahmoun att fler ska lockas till att utbilda sig till barnmorskor nu när regionen satsar på bättre arbetsmiljö och utbildningstjänster. 

Therese Burlin tycker att stafettbarnmorskorna gör ett bra jobb och lägger inte ner någon värdering i deras arbete, men hon själv kan inte tänka sig att arbeta som hyrbarnmorska då hon vill vara en del av ett arbetslag och utveckla vården.