En barnmorska tar hand om ett nyfött barn.Barnmorskors arbetsvillkor har under lång tid varit ett problem. Den höga arbetsbelastningen har fått över 40 barnmorskor att säga upp sig från en och samma plats bara i höst. Nu kan de bli stämda för olovlig stridsåtgärd. Foto: Air Images/Shutterstock

Arbetsmarknad

Efter att ett 40-tal barnmorskor sagt upp sig under hösten tillsammans med en lista på vad de önskar ha om de ska komma tillbaka har Sobona och SKR nu gått ut med att de anser att barnmorskorna handlat enligt olovliga stridsåtgärder. Det skriver Arbetet.

Det finns risk att barnmorskornas agerande anses vara en olovlig stridsåtgärd men det är långt ifrån ett klart fall.

– Det här har vi gjort utanför facket, som enskilda individer, säger barnmorska Hannah Dahlbäck.

Olovlig stridsåtgärd eller inte

Omständigheterna runt barnmorskornas uppsägningar är inte helt solklara, menar vissa som också säger att det finns en risk att barnmorskorna blir stämda. Sobona och Sveriges kommuner och regioner (SKR), gick i förra veckan ut med att de anser att barnmorskorna agerat enligt olovliga stridsåtgärder.

– En arbetsgivare kan stämma dem för olovlig stridsåtgärd och då kan man bli skadeståndsskyldig, säger professor i juridik vid Lunds universitet, Birgitta Nyström.

För att en sådan stämningsansökan ska gå igenom krävs att arbetsgivarna kan bevisa att aktionen från barnmorskornas sida är samordnad. 

– Det känns som att SKR mullrar lite för att skrämma oss, men skulle det vara så att de stämmer oss är det inget vi backar för, säger Hannah Dahlbäck.

Tror inte att det blir några problem

Samtidigt finns röster som inte tror att det kommer att bli några problem för barnmorskorna. Bland dem har docent i arbetsvetenskap Christer Thörnqvist uttalat sig.

– Jag tror inte att SKR kan bevisa att den här aktionen är samordnad, säger han och håller barnmorskornas linje.

Christer Thörnqvist framhåller också att barnmorskornas uppsägningar knappast kommer som en överraskning. Han menar att deras ohållbara arbetsbelastning är något som har diskuterats länge.

”Inte lämnat någon hotlista”

Barnmorska Hannah Dahlbäck menar också att det Sobona och SKR kallar för hot är någonting helt annat.

– Vi har inte lämnat någon hotlista utan bara sagt vad vi vill ha om vi ska komma tillbaka, säger hon.