Byggarbetare står och tittar på lyftkran på byggarbetsplatsFramtidens jobb finns i byggbranschen. Foto: Bannafarsai_Stock/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Vill man var säker på att ha ett jobb i framtiden ska man satsa på byggyrken. Det råder redan i dag stor brist på arbetskraft inom byggsektorn och bristen väntas fortsätta i framtiden skriver Byggnadsarbetaren.

Bristen på arbetskraft inom byggsektorn är redan idag mycket stor och den fortsätter att öka. Vill man vara säker på att ha ett jobb i framtiden ska man satsa på byggbranschen.

Framtidens yrke finns i byggbranschen

Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist rekommenderar byggyrket om man vill vara säker på att ha ett jobb i framtiden. De som ska göra sitt gymnasieval eller de som vill omskola sig ska alltså titta på byggbranschen.

– Den är lysande. Det kommer att finnas ett stort behov. Är det så att man vill ha jobb direkt efter gymnasiet är byggbranschen ett av de bästa områdena säger Jan Sundqvist.

Rekordhögt antal som fick jobb i byggbranschen 2018

Kompetensförsörjnings- och utvecklingsföretaget Stars undersökning bekräftar bilden Jan Sundqvist har på byggbranschen. Undersökningen visade att antalet som fick jobb direkt efter gymnasiet i byggbranschen var rekordhögt under 2018. 

Enligt Stars vd Dan Gustafsson jobbar 74 procent av de som gick ut byggprogrammet 2018 inom byggsektorn.

Det råder fortfarande en stor brist på arbetskraft i byggbranschen trots att den senaste högkonjunkturen är över och enligt Jan Sundqvist är bristen enorm. Det har lett till att många byggföretag tvingas tacka nej till arbeten då man saknar kapacitet. Ytterligare ett problem med arbetskraftsbristen är att det blir mycket övertid. 

Fler tjejer borde satsa på byggbranschen

Rekryteringsproblem och den stora bristen på yrkesverksamma byggarbetare är ett problem som gäller över hela landet.

Även när man tittar långsiktigt kommer det i byggbranschen att finnas ett behov av ung arbetskraft. Även under en sämre konjunktur kommer det behövas fler unga då många lämnar arbetet av åldersskäl.

Enigt Jan Sundqvist skulle bristen kunna minska lite om det fanns en tillförsel av tjejer, vilket gör att han ofta rekommenderar tjejer att satsa på byggbranschen.