Hand håller över ett litet hänglås över mobilskärm.Cyberattacken som Sveriges alla a-kassor drabbades av i fredags kan innebära försenade utbetalningar och längre handläggningstider. Foto: wutzkohphoto/Shutterstock.com

A-kassa

I fredags tvingades landets a-kassor att stänga ner på grund av en cyberattack mot dataföretaget Softronic. Kommunalarbetaren har pratat med Kommunals a-kassa som berättar att detta kan innebära att vissa utbetalningar blir försenade, men att de jobbar på att kunna starta upp så snart som möjligt.

En av alla a-kassor som utsattes för dataintrång i fredags var Kommunals a-kassa. Deras arbetslösa medlemmar får ut ersättning en gång i månaden, men för nya medlemmar kan utbetalningar även ske veckovis. Och det är i det senare fallet det nu ser ut att kunna bli strul.

Hoppas på att kunna starta upp så snart som möjligt

Helena Wågberg, a-kasseföreståndare, säger att utbetalningarna som egentligen skulle ha kommit på torsdagen den 8 december troligtvis kommer på fredagen i stället. Hon tillägger att de så klart jobbar frenetiskt på att lösa problemet, och hoppas på att kunna starta igång allt så snart som möjligt igen.

– Det viktigaste för oss är att medlemmarna får sina pengar, säger hon till Kommunalarbetaren.

Handläggningarna kan bli längre

All tidrapportering till a-kassan sker digitalt, men det går inte så länge som systemet ligger nere. A-kassans handläggningstid ligger vanligtvis på mellan fem och sex veckor, men enligt informationen på Kommunals hemsida kan den nu bli längre.

I dagsläget finns ingen prognos för när allt ska vara löst. Nästa månadsutbetalning sker två dagar före julafton, men enligt Helena Wågberg finns det inget som tyder på att de inte kommer kunna betala ut några pengar då.

Går inte att gardera sig helt

Helena Wågberg får frågan vad man gör rent konkret för att förhindra att något liknande händer igen, och svarar att detta är något de jobbar på tillsammans med alla a-kassor och och it-leverantören. Både dag och natt.

Hon menar att man aldrig kan gardera sig helt mot att saker och ting sker, men tillägger att de gör vad de kan för att stärka säkerheten.