Kvinna med headset sitter framför skärm i hemmamiljö.Kundtjänst och chattoperatör ligger föga förvånande i topp när det gäller eftertraktade hemmajobb. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Trots att samhället har återgått till det “normala” efter pandemin är intresset för att jobba hemifrån fortsatt starkt, och inom många branscher har det blivit allt vanligare att kunna välja mellan kontor och hemmajobb. A-kassa.se har undersökt vilka yrken som är av störst intresse när det gäller just hemarbete, och du ser hela topp tio-listan här nedanför!

A-kassa.se har tittat på vilka yrken folk söker på i samband med sökfrasen “jobba hemifrån” genom att analysera sökvolymer via SEO-verktyget Ahrefs. Vi har valt ut de tio yrken som hamnar i toppen, och resultatet ser du i diagrammet nedanför.

Från kundtjänst till korrläsare: Info om yrkena i topplistan

Vissa av dessa yrken känns kanske inte helt kompatibla med hemmajobb, men faktum är att det i många fall är företaget man jobbar på och arbetsuppgifterna som avgör om det går att jobba hemma eller ej – inte yrket i sig. 

Här nedanför gör vi en kortare presentation av respektive yrke i topp tio-listan för att ge dig bättre koll på hur och var arbetet kan ske.

1. Kundtjänst

Att kundtjänst hamnar i topp är kanske ingen större överraskning, med tanke på att support främst sker via mejl eller telefon och fungerar lika bra hemma som på ett kontor. Enligt Jobblands statistik är också “kundtjänst” den kategori som har haft flest utannonserade distanstjänster i förhållande till kategorins totala andel jobb under perioden januari 2021–juni 2023.

2. Chattoperatör

Exakt vad det innebär att arbeta som chattoperatör kan variera, men arbetsuppgifterna består i grunden av att besvara och hantera kundärenden för det företag man jobbar på. Var man jobbar är dock en faktor som kan skilja sig mellan olika företag. Vissa arbetsgivare ser helst att du jobbar från kontoret medan andra förväntar sig att du kan och vill jobba hemifrån. Det kan ju också vara så att du helt enkelt får möjlighet att välja. 

Men rent praktiskt går det oftast utmärkt att jobba som chattoperatör hemifrån, och faktum är att det har blivit ett allt vanligare alternativ eftersom arbetsmiljön ofta blir lite lugnare än på ett kontor.

3. Sjuksköterska

Sjuksköterska är kanske inte det yrke som man tänker på först när man pratar om att jobba hemifrån. Däremot kan det ju vara många som vill ta reda på om det över huvud taget är möjligt att jobba som sjuksköterska hemifrån och i så fall hur.

Och i och med digitaliseringen, där vård och rådgivning online har blivit ett allt vanligare alternativ, finns det faktiskt möjlighet att jobba som sjuksköterska hemifrån. Det gäller då i första hand att söka sig till en digital vårdgivare som erbjuder medicinsk vård på distans. 

Det du behöver, förutom att vara en legitimerad sjuksköterska (ofta med en viss tids erfarenhet), är tillgång till en lugn och tyst arbetsmiljö och stabil internetuppkoppling.

4. 1177-medarbetare

Som telefonsjuksköterska på 1177 (Vårdguiden) finns det ofta möjlighet att arbeta hemifrån. Men i regel måste man först arbeta på plats under en period för att kunna sätta sig in i arbetet och bli trygg med sina uppgifter. Du ska kunna bedöma den sökandes vårdbehov genom rådgivningsstöd och en särskild samtalsmetodik, och utifrån det ge råd, stöd och hänvisa till passande vård. I arbetsuppgifterna ingår även att bistå med hälso- och sjukvårdsinformation samt samordna hälso- och sjukvårdsresurser. Jobbet kräver i princip alltid att du är legitimerad sjuksköterska och har en viss tids erfarenhet av hälso- och sjukvård.

5. Sorteringsarbete (paketering/kuvertering)

Olika typer av sorteringsarbete, som paketering och kuvertering, kommer också relativt högt upp på listan. Det finns ofta stora möjligheter att utföra arbetet hemifrån, men det kan variera mellan olika företag och beroende på vilka arbetsuppgifter du förväntas utföra. Sorteringsarbete kan innebära alltifrån att sortera färger efter en viss färgskala till att sortera fysiska varor till en viss butik (eller flera olika butiker).

Fördelen med ett sådant här arbete är att det sällan krävs några djupare förkunskaper eller tidigare erfarenhet. Och beroende på arbetstid går det i regel att kombinera med till exempel studier eller en annan anställning.

6. Översättare

Det finns många olika inriktningar inom översättaryrket, och beroende på inriktning kan man som översättare anlitas av till exempel myndigheter, företag inom näringsliv och bokförlag. De allra flesta översättare frilansar, vilket i majoriteten av fallen innebär att arbetet sker hemma.

För dig som inte frilansar kan villkoren gällande arbetsplacering kan så klart variera mellan olika företag och anställningsformer, men du har ofta möjlighet att välja mellan kontor och hemmajobb utifrån dina personliga preferenser och var du känner att du kan fokusera på arbetet bäst. 

7. Säljare

Det finns ofta möjlighet att jobba hemifrån som säljare, men det beror förstås på dina arbetsuppgifter och vilka villkor som gäller hos det företag du är anställd. Om du förväntas jobba hemifrån, eller i alla fall får möjlighet att välja hemmajobb framför kontor, är vanliga krav att du har grundläggande kunskaper om teknik och internet (eftersom kommunikationen främst kommer vara digital) snabb och stabil internetuppkoppling och gärna erfarenhet av kundtjänstarbete.

8. Skribent

Som skribent arbetar du med textproduktion i olika former – från poesi till teknisk information och instruktioner. Content writer och copywriter är två exempel på yrken som går under begreppet “skribent”: det första med fokus på inspirerande innehåll som skapar långsiktigt värde, och det senare på övertygande och säljande texter som ska fånga uppmärksamhet.

Många skribenter frilansar och driver eget företag, och då är ju hemarbete mer regel än undantag. Men även du som är fast anställd på ett företag har ofta stora möjligheter att kunna jobba hemifrån – på hel- eller deltid.

9. Farmaceut

Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier, som båda är experter inom läkemedelsanvändning. Beroende på arbetsuppgifter kan det fungera bra att jobba hemifrån som farmaceut. 

Faktum är att majoriteten av alla farmaceuter på Livsmedelsverket jobbade hemifrån under pandemin, då i princip alla hade uppgifter som kunde skötas lika bra på distans som på kontoret. Men det är ju som sagt fortfarande upp till varje arbetsplats att bestämma villkoren för hemarbete, så det går inte att ta för givet att du får jobba hemma bara för att det är praktiskt möjligt.

10. Korrekturläsare

Har du erfarenhet av att bearbeta stora mängder information på kort tid och ett sinne för detaljer kan korrekturläsare vara ett yrke för dig. Som korrekturläsare går du igenom texter, korrigerar språkliga fel och kommenterar på sådant som låter konstigt. Förlag eller tidningshus är kanske de vanligaste arbetsplatserna, men det finns även många andra företag och organisationer som är måna om kvaliteten på sitt innehåll (till exempel online) och behöver korrekturläsare.

Beroende på företag och din anställningsform finns det ofta möjlighet att jobba hemifrån, i alla fall till viss del.

Hur gjorde vi undersökningen?

Vi använde SEO-verktyget Ahrefs och funktionen Keywords Explorer som visar sökvolymer för ett visst ord eller fras under en månad. Sökfrasen vi använde var kort och gott “jobba hemifrån”. Vi begränsade sökvolymerna till Sverige och till sökningar via Google eftersom det är den överlägset mest använda sökmotorn i dagsläget.

Det var givetvis fler ord och termer som visades i resultatet, men eftersom det var just yrken (eller arbetsområden) som var i fokus valde vi ut de tio yrkena som hade högst sökvolymer under den senaste månaden.

  • Kundtjänst: 900
  • Chattoperatör: 450
  • Sjuksköterska: 150
  • 1177-medarbetare: 100
  • Kuvertering/sorteringsarbete: 100
  • Översättare: 100
  • Säljare: 90
  • Skribent: 60
  • Farmaceut: 50
  • Korrekturläsare: 40

Det finns förstås vissa begränsningar med den här typen av undersökningar, och det går inte att bara utifrån denna analys slå fast att yrkena i topplistan är de absolut mest eftertraktade bland personer som vill jobba hemifrån. Men genom att titta på sökvolymerna för “vår” sökfras kan man ändå få en indikation på att intresset är stort för just dessa yrken.