kvinna jobbar från hemmakontor med dator och telefonNu kan du som driver enskild firma snart ansöka om ersättning för omsättning som du tappat under pandemin. Foto: Flamingo Images/Shutterstock.com

Eget företag

Ett efterlängtat stöd för enskilda firmor kommer att införas under hösten. Enskilda företagare som tappat omsättning under pandemin kommer att kunna söka ersättning för en del av tappet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De flesta av de företagsstöd som införts på grund av pandemin har varit öppna även för enskilda företagare. Trots detta är det inte alla enskilda firmor som har kunnat ta del av stöden.

Till exempel hjälper inte korttidspermittering för företag som inte har några anställda. Omställningsstöd har inte heller varit möjligt för enskilda firmor med låga lönekostnader.

Därför föreslås nu ett nytt stöd, som liknar omställningsstödet men är anpassat särskilt för enskilda firmor.

Ersättning för omsättningstapp under 2020

För att få stödet krävs att den enskilda firman har haft en omsättning på 200 000 kronor under 2019. Företag som tappat omsättning under pandemin kan få 75 procent av det omsättningstappet i ersättning. Som mest kan varje företag få 120 000 kronor i total ersättning. 

Stödet ansöks separat för tre olika perioder. För varje period finns en särskild maxgräns för hur mycket varje företagare kan få i ersättning. För mars– april är maxgränsen 48 000 kronor, för maj 24 000 kronor och för juni–juli 48 000 kronor.

Olika villkor för de tre stödperioderna

De olika stödperioderna har även olika krav på hur stort omsättningstappet ska vara för att kunna få stöd.

För perioden mars–april krävs att den enskilda firman haft 70 procent eller mindre i nettoomsättning jämfört med i mars och april 2019. För maj är det i stället 60 procent eller mindre av motsvarande månad förra året som gäller, och för perioden juni–juli 50 procent eller mindre.

Besked om hur du ansöker kommer framöver

Förslaget på det här omsättningsstödet skickas inom den närmsta tiden på remiss. Därefter kommer det att beslutas om när enskilda företagare kan börja ansöka om stödet.