Arbetsmarknad

Att förlora sitt jobb är alltid en tuff situation att befinna sig i och att ta sig vidare ifrån det kan ibland kännas som en omöjlighet. Det finns dock inte så värst många alternativ till att försöka igen. Här är några av våra bästa tips för att lyckas med dina nya jobbansökningar.

1. Låt det ta tid

De flesta har nog hört uttrycket att ”hoppa upp på hästen igen”. Nog är det viktigt att inte ge upp och avskräckas, men det är minst lika viktigt att timingen är rätt.

Se till att negativa känslor såsom frustration och ilska har gått över innan du söker nästa drömjobb. Om inte, är det tyvärr ofta så att negativa känslor tar fram våra negativa sidor.

Kanske slutar det med att du säger något du inte menar under intervjun. Det kan leda till att du förlorar alla chanser på ett jobb som du hade fått om du hade väntat en månad.

2. Nyttja nackdelarna

Allting negativt behöver inte leda till fler negativa konsekvenser. Försök vända det plötsliga avskedet till något positivt.

Betona att erfarenheten har gjort dig mer kompetent i problemlösning eller motiverat dig till att göra ett bättre jobb. Genom att visa för den potentiella arbetsgivaren att du är villig att utvecklas blir nackdelen istället till en fördel.

3. Undvik inte, men påpeka inte heller

Det är skillnad på att ljuga och att säga det som är nödvändigt. Egentligen behöver en ny, potentiell arbetsgivare inte veta anledningen till att din tidigare anställning upphörde.

Skulle denne fråga är det en självklarhet att du berättar sanningen. Det är dock betydligt bättre att ludda förbi det och fokusera på nuet än att stanna i det förflutna om de inte uttryckligen frågar.

Vidare kommer inte alla att utgå ifrån att du gjorde något fel. Då blir en mer ödmjuk approach bättre, genom att släta över det med att säga ”vi hade olika visioner”. Båda parter förstår vad som menas, men intrycket blir mer positivt.

4. Nyttja ditt nätverk

Ett stort och väl spritt nätverk kan inte bara nyttjas som referenser. Det kan faktiskt vara de som sätter dig i kontakt med din nästa arbetsgivare.

Om dessa inte vet att du söker ett jobb, så kan de heller inte förmedla dina uppgifter till sin styvdotters avdelningschef. Det har visat sig att en majoritet får sina jobb genom kontakter.

Se därför till att din omgivning vet att du letar. Kan en bekant hjälpa dig ur en svår situation kommer hen med största sannolikhet att göra det.

5. Var positiv

Ska en ny arbetsgivare se dig som en tillgång kan du inte gå in med en motstridande sinnesstämning. Tror du att du kommer bli nekad kommer du antagligen också att bli det.

Var därför säker på att du är på ett bra ställe psykiskt och fysiskt innan du söker nya tjänster. Det gör du bäst genom att sysselsätta dig.

Genom att få tillräckligt med sömn, träna regelbundet och äta rätt är du den bästa versionen av dig när du går på intervjun.