tjej som jobbar som baristaSommarjobben ökar i hela landet. Vanligast är jobb inom vården. Foto: Lyubov Levitskaya/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

I ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen framgår det att antalet sommarjobb ökar. Redan i januari i år fanns det 3 000 fler jobb att söka jämfört med samma tidsperiod för ett år sedan.

Antalet sommarjobb ökar och redan i januari i år fanns det 50 000 lediga sommarjobb i hela landet vilket är 3 000 fler jobb än förra året vid samma tid, det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Antalet sommarjobb ökar

Ökningen ligger jämnt över hela landet, med i några få län har ferieplatserna minskat om man tittar på samma period för ett år sedan. 

Antalet anmälda lediga sommarjobb under perioden december 2017 till juni 2018 uppgick till 140 000. Till denna säsong tror Arbetsförmedlingen att det kommer anmälas minst lika många lediga ferietjänster.

De vanligaste sommarjobben finns fortfarande inom sjukvård och omsorg. Men nya topplistor från Arbetsförmedlingen visar att det finns allt fler jobb inom kriminalvården, industri, lager och hotell- och restaurang. Det här är jobb som finns registrerade på Arbetsförmedlingens jobbsökarsajt, Platsbanken. 

Håll koll på alla kanaler för att hitta ditt sommarjobb

Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Priya Eklund tipsar om att det finns andra kanaler än Platsbanken där man kan söka sommarjobb. Enligt Priya är det många branscher som söker sommarjobbare. Det är ett tillfälle att provjobba i en bransch som man är intresserad av. 

Sommarjobben finns att söka även på andra jobbförmedlingssajter, på företagens hemsidor och sociala medier. Sommarjobben kan komma ut redan nu så det är viktigt att hålla ögonen öppna. Vidare kan man besöka jobbmässor och skapa nya kontakter. Genom att hålla koll på alla tänkbara kanaler minskar risken att missa en jobbmöjlighet.

Snabbintervju underlättar för arbetsgivaren att hålla intervjuer

Nu finns det flera möjligheter för arbetsgivare att träffa arbetssökande över hela landet. Arbetsförmedlingen har ett nytt verktyg som heter Snabbintervju vilket är tidssparande då man på distans kan hålla i intervjuer genom korta videosamtal. Snabbintervjuer ger arbetsgivaren möjlighet att på ett överskådligt sätt boka intervjuer, skapa en samtalsstruktur och sammanställa sina anteckningar.

Tips på vad man ska tänka på när man söker sommarjobb

Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Priya Eklund kommer med lite olika tips på vad man ska tänka på när man söker jobb. Bland annat säger hon att man ska våga ta kontakt med företag där man är intresserad av att arbeta. Berätta vem du är, varför du vill arbeta hos dem och vad du kan bidra med. Många arbetsgivare behöver anställa sommarjobbare.  Läs på om arbetsgivaren på deras hemsida eller social medier innan du tar kontakt.